Reguli pentru flori in ghiveci

Cine are acasa flori in ghiveci poate confirma ca plantele dau viata locuintei, la propriu, pentru ca oxigeneaza aerul si il parfumeaza. Redecoreaza camera cu ghivece mici cu flori frumos colorate si forme deosebite si vei vedea cum ti se schimba starea de spirit. Ca sa ai parte de ele si in sezonul rece, tine cont de cateva lucruri elementare de ingrijire a lor.

Pentru fiecare floare din casa intereseaza-te ce preferinte are in materie de apa, de iluminat si de spatiul unde o sa stea. Se va dezvolta si va creste frumos, daca ii respecti nevoile de baza, chiar si pe perioada iernii. Pentru unii, sa ai flori in ghiveci reprezinta o responsabilitate asemanatoare cu a creste animale de companie. Invata cum sa le ingrijesti si vor inflori si iarna, asa cum cum o face Craciunita.

Apa la temperatura camerei

Inainte sa iei o planta pentru ghiveci, afla cand are nevoie de apa si cata lumina prefera, pentru a se simti bine. Respecta indicatiile intocmai, daca vrei ca floarea sa nu moara pana la primavara. De exemplu, nu uda florile cu apa rece. Pune apa in sticle si lasa-le doua-trei zile, la temperatura camerei, apoi hidrateaza plantele, dar nu din abundenta. Radacinile si frunzele au nevoie de aer, ca sa supravietuiasca, deci le vei face rau daca pamantul lor este imbibat de apa.

Iarna le uzi mai rar

Si florile intra in perioada de hibernare. Celulele lor nu mai prelucreaza la capacitate maxima lichidul si nutrientii din fertilizatorii chimici. De aceea, e indicat sa le uzi o data pe saptamana sau mai rar, in functie de nevoile fiecarei plante in parte. Cand nu stii daca trebuie udate sau nu, verifica pamantul din ghiveci. Daca e uscat, nu mai incape nicio indoiala ce ai de facut. Insa nu le ineca. Apa in exces se va scurge pe farfuria-suport si poate putrezi radacinile. E mai bine s-o arunci.

Le place lumina

Plantele de ghiveci au nevoie de lumina ca sa se dezvolte. Foarte putine specii se simt bine daca le lasi in locuri umbrite. De obicei, plantele cu frunze colorate au nevoie de multa lumina, dar vara, daca le tii toata ziua in bataia razelor soarelui se usuca. In sezonul rece, cand iluminatul scade, evita sa pui ghivecele in locuri umbroase. Le poti aseza in apropierea ferestrei, dar ai grija sa nu existe surse de caldura, precum e caloriferul, ca sa nu se usuce.

Nu le tine in ghivece mici

Pentru ca se dezvolta, planta trebuie mutata din ghiveciul in care ai luat-o. Alege unul mai mare. Daca o tii prea mult intr-un ghiveci mic, radacinile vor incepe sa iasa afara.

Flori in ghiveci: cum le ingrijesti

Verifica la cateva zile in ce stadiu se afla plantele. Frunzele si tulpina pot fi afectate de boli. Daca unele frunze incep sa se ofileasca, cel mai bine e sa le indepartezi. Altfel, parazitul poate sa treaca si la alte parti ale plantei si sa o distruga. Ba, mai mult, poate afecta si florile din vecinatatea ei. Sterge praful de pe frunze, ca sa ajuti planta sa se dezvolte frumos. Daca il lasi sa se depuna, acesta va impiedica lumina sa ajunga la frunze, care vor secreta mai putina clorofila si, deci, vor creste mai greu. Poti sterge praful cu carpe din bumbac, moale si curata.

Decoreaza-ti casa inteligent, cu plante care purifica aerul!

Foto: Guliver