amenajarea casei reguli stil

Amenajarea casei este o provocare, acum cand ideea de design interior este in expansiune, iar surse de inspiratie - nu mereu dintre cele mai bune - gasesti peste tot.

Amenajarea casei este, de regula, o chestie de gust personal. Fiecare vrea ca, odata ce a trecut pragul propriei locuinte, sa se simta acasa. De aceea, putine sunt cazurile in care o casa nu poarta amprenta celui care o locuieste.

Insa, din dorinta de a face din casa ta cel mai frumos loc de pe pamant, care sa te satisfaca atat vizual cat si din punct de vedere al confortului, se ajunge frecvent ca totul sa se transforme intr-un esec de stil.

Jackie Hernandez, expert in design interior, puncteaza cateva dintre cele mai frecvente greseli in amenajarea casei pe care le-a intalnit si care trebuie evitate cu orice pret.

Greseli in amenajarea casei – Asortezi totul

Casa ta va arata ca si cum ai fi cumparat chiar totul, asa cum era, din showroom-ul unui magazin de mobila. Incearca sa eviti sa ai numai piese de mobilier din aceleasi seturi pe care sa le asortezi pana si cu rama tablourilor. Amesteca texturi si culori pentru a da un aer mai cald camerei.

Pe de alta parte, daca esti pe punctul de a-ti crea o incapere plina de mobila in diferite stiluri, incearca sa te limitezi la cel mult doua, care sa se armonizeze.

Greseli in amenajarea casei – Iti imprastii colectiile prin toate camerele

Iti place sa colectionezi obiecte de decor, iar, pana acum te poti mandri ca ai un numar impresionant. In loc sa le raspandesti prin toata casa, dedica o camera colectiei tale. Asa te vei asigura ca va fi admirata in intregime de catre cei care iti trec pragul, impactul asupra lor fiind unul maxim.

Amenajarea casei pe criterii numerice

Designerii de interior spun ca este gresit sa grupezi obiectele in casa in numere pare. De preferat sunt cele impare – 1,3,5 – iar ideal este grupul de trei, mai ales daca acestea au inaltimi diferite.

Greseli in amenajarea casei – Ignori regula treimii

Aceasta regula a treimii este folosita, de obicei, in fotografie si in artele vizuale pentru a descrie unde este cea mai buna amplasare a unui subiect. Se deseneaza cate doua linii imaginare pe cadrul pe care doresti sa il obtii, la 1/3 si 2/3 vertical si la fel si orizontal. Compozitiile unde subiectul este amplasat in interiorul acelor linii, dar mai ales in punctele lor de intalnire, sunt considerate cele mai bune.

Aceeasi regula poate fi aplicata atunci cand incerci sa iti aranjezi, de exemplu, livingul, sau chiar un simplu raft. In loc sa aranjezi totul in centrul raftului, incearca sa plasezi obiectul la o treime distanta de margine. Este mult mai placut pentru ochi.

Nu lasa spatiu liber sub o consola!

Poate parea o greseala minora, insa este una dintre cele mai frecvente. Spatiul ramas astfel liber pare neprietenos si parca neterminat. Solutia este sa pui un cosulet sau un taburet sub masa consolei. Acelasi truc poate fi aplicat si masutelor de cafea sau bancilor din hol.

Greseli in amenajarea casei – Accesorizarea peste masura

Iata o alta greseala de stil in amenajarea casei. Exista o linie foarte fina intre un spatiu care inspira stil si bun gust si unul mult prea accesorizat, care arata dezordonat, chiar vraiste. Ramai la ideea de simplu si intelege ca mai putin inseamna, si in acest caz, mai bun. Asa ca, in locul a zeci de mici accesorii, alege o piesa statement.

Lipsa de sens si de personalitate

Este, poate, cel mai greu de reparat dintre greselile facute in amenajarea casei. Casele model si mobila din show room-uri nu au personalitate, si asta se simte. Asa ca lasa-ti imaginatia si amprenta personala sa lucreze si insufla viata casei tale.

Daca te simti in pana de idei, afla tot ce vrei sa stii despre design interior de la arhitecta Cristina Stroe