amenajarea bucatariei recomandari

O bucatarie este, din punctul de vedere al decoratorului Ioana Mezei, nucleul casei, locul privilegiat in care se reuneste familia. Tocmai de aceea amenajarea bucatariei este extrem de importanta.

O bucatarie trebuie sa reflecte in primul rand personalitatea membrilor casei, si nu neaparat sa urmareasca niste trenduri in materie de design. Trendurile care trebuie urmarite sunt cele tehnologice (mai ales mecanisme si accesorii). Bucatariile trebuie sa fie bine organizate, sa faciliteze fluxul tehnologic. Iata cateva idei pentru amenajarea bucatariei.

Amenajarea bucatariei – Cum sa o decorezi ca la carte:

Nu toate bucatariile sunt suficient de mari pentru o insula

Amenajarea bucatariei – Folositi in bucatarii albul, deoarece toate accesoriile si produsele folosite in bucatarie sunt colorate, iar albul devine o baza primitoare pentru acestea.

Amenajarea bucatariei – Nu este nevoie sa puneti gresie sau piatra ca pardosea in bucatarii. Puteti folosi acelasi parchet pe care l-ati pus in living. Eu asa am facut si va asigur ca orice ati scapa pe jos, se poate curata usor si repede, fara sa ramana urme. Iar atmosfera este  cu mult mai calda.

Amenajarea bucatariei – Eficientizati interioarele dulapurilor. In momentul de fata exista o varietate mare de accesorii asa ca, atunci cand apelati la un producator de bucatarii, asigurati-va ca este la curent cu cei mai buni producatori de accesorii. Nu dati comanda la mobilier pana nu ati ales si accesoriile. Este mult mai greu sa le adaptezi ulterior.

Amenajarea bucatariei – Insula. O consider foarte importanta intr-o bucatarie din punct de vedere al socializarii. Intr-adevar, nu toate bucatariile sunt suficient de mari pentru a incorpora si o insula, dar se poate opta pentru o masa mai ingusta cu inaltimea de blat la care sa puneti scaune semi-inalte. Daca aceasta are picioare simple in loc de spatiu de depozitare, volumul ocupat pare mult mai mic. In plus, sa mareste suprafata de lucru, foarte importanta pentru preparare si  gatit.

Amenajarea bucatariei – Mobilier pana in tavan. Faceti la comanda mobila pana in tavan, si o inchideti elegant cu o cornisa. Obtineti astfel doua avantaje: inchizand spatiul de deasupra, nu mai exista locuri unde curatenia se face mai greu, iar spatiul de depozitare creste considerabil.

Amenajarea bucatariei – Pentru o atmosfera mai  primitoare, optati pentru electrocasnice incorporate. Chiar daca ele pot fi foarte avangardiste, un frigider imbracat in lemn va arata intotdeauna mai cald decat un munte mare de inox.

Amenajarea bucatariei – Mixati culorile.  Daca aveti o bucatarie mare, combinati doua nuante de lemn pentru a rupe monotonia. Imi place mult cum se contureaza o insula din furnir de stejar pe un perete acoperit cu mobila alba.

Amenajarea bucatariei – Combinati diverse tipuri de mobilier. O zona in care sa puneti doua rafturi arata foarte bine langa un perete cu usi din pardoseala pana in tavan. Acolo puteti aranja condimentele sau borcanele bunicii, care pot decora frumos bucataria.

Amenajarea bucatariei – Focus pe prioritati. Atunci cand cumparati electrocasnicele, ganditi-va la nevoile voastre personale, nu la cele ale agentului care doreste sa vanda cel mai scump cuptor. Analizati stilul vostru de viata si fiti siguri ca acesta nu se va schimba daca va renovati bucataria.

Amenajarea bucatariei – Alegeti un blat foarte rezistent. In topul preferintelor mele este categoric Quartul. Nu este poros si este rezistent la temperaturi inaltae De asemenea are rezistenta foarte buna la zgarieturi si se poate varsa orice pe el, nefiind afectat daca se curata repede.

Descopera si alte sfaturi utile oferite de Ioana Mezei pe blogul ei: www.ioanamezei.ro/blog!

Foto: arhiva personala