Daca nu prea ai spatiu in casa, fa-ti camera sa para mai mare

Spatiile mici pot fi o provocare, dar si o incantare. Daca locuiesti intr-o garsoniera sau un apartament de dimensiuni reduse, poti mari spatiul si sa-ti faci camera sa para mai mare cu ajutorul unor iluzii simple de realizat.

Un spatiu mic poate fi extrem de intim si confortabil, dar este greu sa il decorezi asa daca ai foarte multe lucruri si obiecte de decor. Solutiile propuse de Remodelista.com sunt mai simple decat crezi! Trebuie sa pacalesti ochiul sa vada mai mult spatiu si sa faci camera sa para mai mare, cu ajutorul a trei concepte: dimensiune, lumina si miscare.

10 trucuri pentru a-ti face camera sa para mai mare

1. Alege proportiile potrivite. Obiectele de mobilier pentru spatii mici trebuie sa fie de dimensiuni reduse. Daca unul dintre acestea atinge limitele unei camere, fie pe lateral, fie pe axa verticala, acel obiect este prea mare. Lasa mereu putin spatiu intre marginile mobilei si limitele peretilor. Nu alege obiecte prea greoaie care mananca mult spatiu, cum ar fi o canapea gigantica.

2. Nivelul cat mai scazut. Alege obiecte de mobilier care sa fie cat mai aproape de podea si sa aiba cat mai mult spatiu deasupra lor, pana in tavan. In dormitor poti incerca sa pui salteaua direct pe jos. Alege canapele si scaune cat mai joase. Agata cat mai jos tablourile sau oglinzile si cat mai aproape de mobila de pe podea, pentru a crea o “relatie” intre ele.

3. Lasa picioarele mobilei la vedere. Nu alege o canapea cu o husa pana in pamant. Lasa sa i se vada picioarele, pentru ca asa creezi iluzia unui spatiu mai mare si in care este mai usor sa te misti.

4. Oglinda ca fereastra. Daca agati o oglinda pe perete care sa reflecte fereastra camerei tale, este ca si cum ai avea mai mult spatiu si mai multa lumina.

5. Elimina draperiile si covoarele. Draperiile limiteaza vederea de la fereastra, chiar daca nu acopera tot geamul. Iar aceste elemente de decor aglomereaza si mai mult camera. Poti folosi jaluzele sau perdele aerisite.

6. Cat mai mult alb. Albul deschide camera, o face sa para mai usoara, mai aerisita si mai linistita. De asemenea, daca ai si tavanul in aceeasi culoare, albul sterge granitele dintre pereti si tavan si creeaza iluzia de inaltime mai mare. Daca ti se pare ca un spatiu alb e prea rece, poti folosi obiecte de mobilier din lemn sau paturi in culori calde si cu textura cu impact vizual mare, precum lana.

7. Pune accent pe vertical. Poti avea rafturi inalte si inguste sau becuri cu fire lungi care atarna din tavan, pentru a crea o axa verticala. Creeaza senzatia de miscare.

8. Creeaza o carare. Intr-o camera mica, nu este bine sa pui masa, de exemplu, in centrul camerei. Este mai bine sa pui toate obiectele de mobilier lipite de margini.

9. Foloseste textile usoare. Incearca sa eviti textile greoaie, in culori intunecate, care fac totul sa para sufocant. Bumbacul si panza sunt ideale pentru camerele mici.

10. Simplifica tot! Alege o paleta de culori in doar cateva nuante, foloseste numarul de obiecte de mobilier strict necesar. Pe langa acestea, alege doua-trei lucruri de impact, fie ca este vorba de un tablou sau o lampa deosebita.

Camera ta poate fi multifunctionala. Cum poti s-o aranjezi pentru o meditatie reusita!

Foto: Stocksnap.io