Conferinta Karim Rashid

Idealist, pasionat, excentric, controversat, foarte cunoscut, extrovertit, roz, design industrial sunt doar cateva cuvinte care il descriu pe celebrul designer Karim Rashid.

Joi am participat la unul dintre cele mai asteptate evenimente ale anului in materie de design din Romania si anume, conferinta designer-ului american de origine egipteana, Karim Rashid. O conferinta care a starnit multe controverse, pareri pro si contra, dar poate si un semn de intrebare pentru cativa dintre cei aflati in sala. Karim Rashid a vorbit degajat despre creativitate, autenticitate si puterea de a schimba lumea prin design de calitate.

“A fi deosebit si creativ este mult mai important decat a fi la moda. Nu cumparati marci, cumparati ceea ce va sta bine.”

Dupa conferinta am avut o discutie interesanta cu cateva persoane care sustineau ca in zilele noastre este aproape imposibil sa mai fii autentic, ca putini sunt aceia care reusesc si cumva se refereau la autentic ca la o ciudatenie. Spre exemplu, pentru unii sa fii autentic inseamna sa te imbraci cat mai traznit posibil si sa iesi pe strada cu intentia de a atrage toate privirile, pentru a soca si epata. E mai usor sa mizam pe reproduceri ale unor trend-uri din anii `60 sau `70 pe care aparent le reinventam decat sa cream cu adevarat, de la zero, noi curente specifice perioadei in care traim.

Saw this great Romanian French artist #bucharest #industrialdesign #artist #kariminc #karimrashid

A photo posted by Karim Rashid (@kariminc) on

DEX-ul spune insa altceva cu privire la autenticitate si de acolo as vrea sa incep, nu as vrea sa mai existe confuzii, nu as vrea sa-i mai gasim alte conotatii.

AUTÉNTIC, -Ă, autentici, -ce, adj. Care este conform cu adevărul, a cărui realitate nu poate fi pusă la îndoială; recunoscut ca propriu unui autor sau unei epoci.

AUTÉNTIC adj. 1. v. adevărat. 2. v. veritabil. 3. adevărat, curat, nefalsificat, original, veritabil. (Artă ~.) 4. bun, curat, veritabil, (rar) patent.(Aur ~.) 5. v. valabil. 6. v. original.

“Cred ca menirea oamenilor pe pamant este aceea de a crea.” Karim Rashid

De aceea as spune ca autentic este ceea ce te reprezinta, ceea ce faci din convingere proprie fara a tine cont de tendinte, opinii sociale sau anturaj. Autentic este ceea ce construiesti de la zero, ceea ce poarta 100% semnatura ta, fie ca este vorba de stilul vestimentar, o creatie grafica, o rochie sau un raport. Autentic inseamna sa ai curajul sa fii tu mereu, chiar daca nu esti pe placul celor din jur.

“Diferentele noastre ne fac speciali. Invatati sa le pretuiti.”

Cum este posibil ca intr-o era puternic digitalizata sa spunem ca nu mai putem fi autentici. Intr-o era in care conditionarile sunt din ce in ce mai putine, o era in care putem face cel mai usor si subtire laptop, masini ecologice, informatia este la indemana oricui (si sa nu uitam informatia inseamna putere), taiem cu ajutorul laserului aproape orice, calculatorul a devenit practic o prelungire a mainii noastre (ca sa nu mai spun a creierului), noi nu stim sa fim autentici. Din contra, asa cum afirma si Karim Rashid, suntem pionieri si acum este momentul, acum avem uneltele si instrumentele necesare pentru a crea indiferent de domeniul de activitate.

Interior semnat Karim Rashid

Chiar daca stilul sau si modul lui de a lucra cu liniile curbe nu este intotdeauna pe placul meu sau al vostru, important este sa intelegem un alt mod de gandire, un alt tip de concept pe care Karim Rashid il sustine argumentat si pe care se bazeaza o mare parte dintre creatiile sale:
– in natura nu exista linii drepte, doar curbe;
– liniile drepte, unghiurile sau colturile sunt restrictive, te limiteaza (lucru pe care de exemplu eu il apreciez pentru ca face cu atat mai interesant tot procesul de creatie, atunci cand esti limitat si conditionat rezultatul poate fi unul desavarsit).

“Nu va fie teama de culori, folositi-le.”

Spre deosebire de el eu consider ca linia dintre existent (creat deja de istorie) si prezent (ceea ce se realizeaza in aceasta perioada) ar trebui sa fie mai fina si sa nu ne negam trecutul. Chiar daca nu-i impartasesc stilul sau modul sau indraznet de a vedea lumea si de a se raporta la realitate,  trebuie in acelasi timp sa-i recunosc meritele.  Ceea ce apreciez cel mai mult la el este curajul cu care foloseste culorile, modul in care creeaza si inoveaza chiar si cel mai banal obiect. Intr-adevar, design-ul este o experienta senzoriala, iti poate usura considerabil viata sau dimpotriva, ti-o poate ingreuna. Designer-ul nu poate fi egoist trebuie sa-si aminteasca in permanenta ca lucreaza pentru altii si sa se intrebe mereu cum poate crea un mediu mai bun pentru cei din jur.

Foto: Facebook