Familia Regala

Familia Regala din Marea Britanie trebuie sa respecte – ca multi alti nobili din intreaga lume – tot felul de reguli de eticheta. Lucrurile merg intr-atat incat unele cuvinte sunt interzise la Palatul Buckingham.

Nu e usor sa faci parte din vreo familie regala. Cu atat mai putin daca esti membru al Familiei Regale din Marea Britanie si toti ochii sunt atintiti asupra ta. Pe langa curtoazie si palarii extravagante, membrii Familiei Regale au un vocabular foarte strict. Un fel de cod secret, daca vrei sa-i spui asa. O mica scapare poate sa dea de gol origini mai putin nobile, potrivit antropologului Kate Fox, citata de Harpersbazaar.com.

Kate Fox a studiat vocabularul elitelor britanice pentru a dezvalui un set de ciudatenii. De exemplu, Familia Regala din Marea Britanie evita anumite cuvinte. Cei care vor sa intre in audienta la Regina, trebuie sa le considere interzise!

Ce cuvinte NU foloseste Familia Regala din Marea Britanie

1 Toaleta

In loc de toaleta, e mai potrivit sa spui sala de baie, spune expertul in eticheta regala Myka Meier. Ducesa nu s-ar scuza niciodata sa mearga la “toaleta”, la “baie” sau la “doamne”.

2 Pardon

Daca Printul William nu este atent sau nu intelege ce i s-a spus, va raspunde cu “ce?”. Cuvinte ca “scuze” sau “pardon” nu sunt intalnite la Familia Regala din Marea Britanie, oricat de politicos ar suna.

3 Canapea

Regina Elisabeta poate sa petreaca o zi relaxanta pe “sofa”. Alteta Sa Regala nu ar spune vreodata ca se asaza pe “canapea”.

4 Camera de zi (living room)

Palatul Buckingham este locul de rezidenta si de unde Familia Regala din Marea Britanie administreaza problemele tarii. Ei bine, aici nu se aude niciodata formula “camera de zi”. Ci “salon”.

5 Tata, cu forma englezeasca “Dad”

De obicei, copiii din Marea Britanie, le spun parintilor lor “mum” si “dad”, care sunt formulele mai familiare pentru mama si tata. Dar in Familia Regala din Marea Britanie se folosesc formele “Mummy” si “Daddy” – un fel de mami si tati.

6 Parfum

Elita britanica nu foloseste denumirea de parfum pentru… parfum. Ci mireasma sau miros.

7 Sic

Cei din familia regala nu folosesc cuvantul “sic”. Pentru ei, corect este “smart” (destept). “Sic” poate fi folosit doar pentru a ironiza, pe un ton de gluma, ca sa arati ca stii ca este potrivit pentru clasa inferioara.

FOTO: Guliver

Citeste si: Reguli de eticheta pentru zilele noastre. Le stii?