ecranele sparte de mobil se repara singure

Cercetatorii de la Universitatea din Bristol, din Anglia, au dezvoltat un super material care are o abilitate inedita. El “stie” sa se repare singur si va schimba cu siguranta regulile jocului pe piata tehnologica. Ti-ai imaginat vreodata cum ar fi ca ecranele sparte ale telefoanelor sa se refaca singure?

Aceasta tehnologie a fost gandita pentru prima oara pentru aripile avioanelor, dar ea ar putea fi folosita la fel de bine si-n repararea automata a ecranelor sparte. Si nu doar smartphone-urile ar putea avea de castigat. Noua ne-ar placea ca ea sa fie folosita si pentru parbrizele masinilor, dar si pentru… lacurile de unghii.

Materialul respectiv este facut dintr-o combinatie de compusi chimici pe baza de carbon si a durat trei ani pana cand echipa de cercetare a ajuns la formula perfecta. Sursa de inspiratie? Chiar corpul omenesc.

Cum functioneaza noua inventie prin care se repara ecranele sparte

Cand materialul se sparge este eliberat un lichid care actioneaza ca un fel de sange. El se deplaseaza in fisurile nou create si apoi se intampla o reactie chimica in urma caruia lichidul se transforma intr-un fel de lipici. In final, materialul va arata aproape ca nou.

Te intrebi cand va fi disponibila pentru public noua tehnologie? Cercetatorii spun ca se poate intampla asta foarte curand. “ In urmatorii 5 sau 10 ani vor vedea negresit cum ecranele sparte ale telefoanelor mobile incep sa se repare de la sine”, a spus Duncan Wass, cel care a condus intregul studiu.

Citeste si: “Huse de telefon care iti schimba starea de spirit”!

Foto: Thinkstock