Aventura in sanul familiei

Nu ai nevoie de multe pagini pentru a scrie o capodopera. Pe mine “Geniul si zeita” lui Aldous Huxley m-a cucerit imediat, asa incat dupa ce am terminat cartea am recitit-o pentru a descoperi noi sensuri strecurate printre replicile din text. Romanul are drept pretext rememorarea unor evenimente care incep in anul 1921 si care i-au schimbat viata fizicianului John Rivers.

Acesta este invitat de catre castigatorul premiului Nobel, Henry Maartens, sa-i fie laborant pentru o perioada si sa locuiasca in casa lui. Daca initial tanarul planuise sa se mute intr-un alt spatiu, cu timpul se obisnuieste cu noua sa familie si ramane acolo.

John isi petrece o buna parte a timpului cu adolescenta familiei, Ruth, ascultandu-i poeziile inspirate de Edgar Allan Poe si in secret viseaza la mama acesteia, Katy, marea iubire a mentorului sau. Pentru adolescentul Rivers, crescut in casa de mama sa extrem de restrictiva, timpul petrecut impreuna cu sotii Maartens reprezinta o aventura spirituala exploziva care-i va marca destinul. In 1957, Huxley si Betty Wendel au scris un scenariu al romanului pentru o piesa care urma sa se joace pe Broadway. Din pacate, patru zile mai tarziu piesa era retrasa deoarece producatorul ii facuse niste modificari cu care autorul nu era de acord.

Text: Diana Marasoiu