Pasolini de vazut la cinema

Daca-ti plac filmele biografice atunci nu rata Pasolini. Regizat de Abel Ferrara si cu Willem Dafoe in rolul principal, el isi propune sa refaca ultimele 24 de ore din viata poetului, scriitorului si cineastului Pier Paolo Pasolini.

Regizorul Abel Ferrara spune ca nu s-a gandit sa faca filme despre personaje reale pana de curand. Intre 2007 (cand a regizat Go Go Tales, cu Willem Dafoe in rolul principal) si 2011 (cand a facut 4:44 Last Days on Earth, tot cu Willem Dafoe), el a realizat o serie de filme hibrid, documentar-narative: Chelsea on the Rocks (2008), Napoli, Napoli, Napoli (2009) si Mulberry St. (2010).

“Ideea de a face un film despre un personaj real s-a ivit pe cand lucram la aceste documentare si, ulterior, cand am continuat cu 4:44 Last Days on Earth, care trateaza ultimele zile din viata unui personaj, jucat tot de Willem Dafoe”, spune regizorul american.

Pasolini este un amestec de real cu imaginar

S-au folosit locatiile originale si chiar obiecte si haine din garderoba lui Pasolini

Willem Dafoe, actorul care-l interpreteaza pe Pasolini, spune ca s-a lucrat mult la crearea unui portret, pornind de la proiectele la care cineastul italian lucra in ultimele zile ale vietii (printre care si Salo).

Actorul american Willem Dafoe spune ca, pentru acest film, s-a apelat in principal la informatii, amintiri si povestiri ale prietenilor si ale rudelor celebrului artist. “Am fost binecuvantati de generozitatea apropiatilor lui Pasolini”, spune Dafoe. “In locurile ramase goale dintre aceste fapte reale, noi a trebuit sa cream propria realitate. Insa, tot ceea ce noi am inventat porneste de la o baza reala”.

S-au folosit locatiile originale si chiar obiecte si haine din garderoba lui Pasolini pe care familia si prietenii sai le-au pus la dispozitie echipei de filmare. “Aceste obiecte au o putere anume, ca o magie, care ajuta foarte mult la contactul cu trecutul. Am fost ca un fel de medium care invoca spiritele sa apara”, isi aminteste actorul.

Foto: PR