Filmul Aferim are sanse sa intre in cursa pentru Oscar

Productia Aferim!, regizata de Radu Jude, a fost aleasa sa reprezinte Romania la Premiile Oscar din 2016. Filmul a batut alte productii de prestigiu precum "De ce eu?" de Tudor Giurgiu sau Q.E.D. de Andrei Gruzsniczki

Aferim! are actiunea plasata in secolul al XIX-lea si este povestea unui zapciu, politist in vremurile Tarii Romanesti, care, insotit de fiul sau, incearca sa gaseasca un rob fugar care ar fi batjocorit-o pe sotia boierului care il detine. Rolurile principale sunt interpretate de Teodor Corban, Cuzin Toma, Mihaela Sarbu si Mihai Comanoiu.

Lungmetrajul a facut furori inca din februarie, atunci cand a fost premiat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul International de Film de la Berlin.

“Prin tema pe care o abordeaza si prin modul in care este realizat, cred ca «Aferim!» este un film care va atrage atentia membrilor Academiei. Sigur, vor fi in această competitie 80 si ceva de filme. Asa ca, de aici incolo, este foarte greu de spus cine are mai multe sanse si cum se vor uita la filme si cum apreciaza de fapt filmele membrii Academiei americane de film. Sunt aproape sigura ca un concurent foarte puternic in acest an este este filmul maghiar «Son of Saul», care a avut premiera la Cannes. Dar, dincolo de asta, cred ca intr-adevăr «Aferim!» va atrage atentia si e important acest lucru pentru cinematografia romaneasca, e important pentru noi, pentru echipa filmului”, a declarat Ada Solomon, citata de mediafax.ro.

Ce urmeaza pentru Aferim la Oscar!

Aferim! Intra in cursa pentru Premiul Oscar la categoria Cel mai bun film strain. Fiecare tara care participa la competitie alege o productie reprezentativa. Toate sunt adunate pe o lista cu peste 80 de titluri – numarul total variaza de la an la an.

Apoi, o comisie speciala formata din critici de film realizeaza o lista scurta de finalisti, care le vor fi propuse membrilor Academiei pentru o nominalizare. La final, cinci dintre ele vor concura pentru trofeu. Comisia a fost creata chiar datorita unui film romanesc! Atunci cand “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, al lui Cristian Mungiu, nu a primit o nominalizare, Academia Americana de Film a decis ca nominalizarile sa nu mai fie exclusiv in mainile membrilor sai.

Foto: Guliver.

Citeste si: “Fanii filmului horror n-ar trebui sa rateze festivalul Luna Plina