Reintoarcerea acasa

De cate ori nu te-ai oprit sa admiri in tacere viata din interiorul unui acvariu? Toti pestii de culori diferite traiesc in armonie, sunt hraniti periodic, iar apa in care traiesc nu este tulbure niciodata. Te linisteste aceasta imagine si te face sa te gandesti ca daca ai pune ordine in viata ta, totul s-ar petrece ca-n spatiul acela. Din pacate, peretii de sticla nu te feresc de propriile tale ganduri si frici.

Imi plac filmele care se desfasoara in timp real. Prefer sa vad o felie completa din viata unor personaje decat sa fiu dirijata de un regizor spre cateva momente cheie din dezvoltarea lor. Am impresia ca actorii sunt eliberati astfel de scenariu si lasati sa se comporte natural. Filmul regizorului chilian Matias Bize, “Viata pestilor”, spune povestea lui Andres, un jurnalist de 33 de ani care se intoarce dupa 12 ani in Chile, tara lui natala, si la petrecerea unui prieten se intalneste cu persoane pe care nu le-a mai vazut de la 21 de ani.

Chiar daca multe dintre ele s-au schimbat intre timp, cu el povestea lor pare sa continue din momentul in care el a plecat. Revine in discutie un eveniment tragic petrecut fix in ultima sa noapte si Andres se intalneste la petrecere si cu Beatriz, fosta lui iubita. In aparenta personajul pare un tip implinit, cu o cariera minunata si inconjurat de atentia multor femei; in realitate insa realizezi ca este un om singur, bantuit de fantomele trecutului si care a adunat de-a lungul vietii multe regrete.

Text: Diana Marasoiu Foto: cinemagia.ro