noaptea alba a filmului romanesc 2015

Filme recent lansate pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, drame, filme de fictiune sau documentare fac parte din programul evenimentului Noaptea Alba a Filmului Romanesc. Iar noi zicem ca e unul atractiv.

Pasionatii de film din Bucuresti si Cluj sunt asteptati la cea de-a sasea editie a maratonului dedicat cinematografiei autohtone, Noaptea Alba a Filmului Romanesc, in noaptea de vineri, 18 septembrie 2015.

Un film mult asteptat, ce va rula in premiera la Noaptea Alba, este cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, prezentat in selectia oficiala a celei de-a 68-a editii a Festivalului de Film de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard. Dupa ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercatie domestica ce se sfarseste cu o crima, Patrascu trebuie sa infrunte doi vecini foarte apropiati: unul este bizarul ucigas, celalalt este propria sa constiinta.

Viziteaza si pagina oficiala de Facebook a evenimentului Noaptea Alba a Filmului Romanesc

Lista de titluri romanesti este continuata de premiatul film al lui Corneliu Porumboiu, Comoara, decorat cu distinctia Un Certain Talent la Festivalul de la Cannes, recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).

O alta pelicula care a trezit deja mult interes si va lasa o amprenta puternica in randul participantilor la Noaptea Alba a Filmului Romanesc, este documentarul Reteaua, realizat de Claudiu Mitcu, dupa o investigatie jurnalistica a lui Vlad Mixich, despre o retea umana care ii ajuta pe bolnavii de cancer sa aiba acces la medicamente. Spectatorii care nu au reusit sa vada multipremiatul documentar al lui Alexander Nanau, Toto si surorile lui, vor avea ocazia s-o faca tot la Noaptea Alba a Filmului Romanesc. El a fost prezentat in premiera internationala la Festivalul de Film de la San Sebastian din 2014, apoi a fost adesea selectat si premiat la diverse festivaluri de film. In Romania a fost recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film documentar la Gala Premiile Gopo 2015.

Lista documentarelor ce vor rula in cadrul noptii de 18 septembrie este continuata de Omul pasare, regizat de Alexandru Mavrodineanu si Mihai Grecea, ce il prezinta pe “Mami” Mihaita Nicolae, care, la varsta de 78 de ani, este cel mai in varsta pilot roman aflat inca in activitate si doreste sa castige pentru a zecea oara campionatul national de planorism.

Programul detaliat al evenimentului il gasesti si pe pagina oficiala de Facebook a evenimentului: www.facebook.com/NoapteaAlba

Iubitorii filmului romanesc sunt asteptati pe 18 septembrie in 8 locatii din Bucuresti: Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Muzeul National al Taranului Roman, Sala Arcub, Dianei 4, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar. In Cluj-Napoca, cinefiilii vor putea viziona filme romanesti la Cinema Victoria si Casa TIFF.

Foto: PR