Un etaj mai jos Un Certain Regard la Cannes 2015

Printre filmele de la Cannes 2015 din sectiunea Un Certain Regard se afla si cel mai nou film al regizorului Radu Muntean. Iar criticii internationali au multe cuvinte de lauda la adresa peliculei “Un etaj mai jos”.

Saptamana trecuta a avut loc la Festivalul de Film de la Cannes proiectia pentru presa a filmului romanesc Un etaj mai jos, iar reactiile jurnalistilor au fost pozitive. Cel mai nou film al regizorului Radu Muntean se afla de altfel si pe prima pozitie in clasamentul intermediar al FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) in sectiunea sa, cu 3,88 stele.

Filmul urmareste povestea lui Patrascu (interpretat de Teodor Corban) care este martorul unei altercatii domestice ce se sfarseste cu o crima. Si dupa cum bine puncteaza criticul Roger Ebert (rogerebert.com) subiectul filmului aminteste de “Rear Window”-ul lui Hitchcock. Insa spre deosebire de acesta “pelicula portretizeaza omul care si-a pierdut simtul apartenentei sociale si al resposabilitatii din cauza sistemului politic autoritar in care a crescut”.

Ce s-a scris in publicatiile internationale despre Un etaj mai jos

Imaginile neclare sunt o metafora pentru miopia societatii

“Drama are un nivel controlat de tensiune care ramane constant pe tot parcursul filmului si se combina placut cu felul in care Muntean construieste o lume burgheza in 3D. Afinitatea regizorului pentru relatiile dintre persoanele care apartin clasei de mijloc este bine punctata aici, iar increderea pe care o are Radu Muntean in actorii sai aduce un plus de valoare filmului. Desi este subevaluat, “Un etaj mai jos” are o tema cu greutate care merita o pozitie in partea superioara a circuitului festivalului.” Variety (Jay Weissberg)

“<<Un etaj mai jos>> construieste in liniste un portret devastator al unui om slab si al societatii la fel de slabe pe care o reprezinta. Atat el, cat si societatea si-au pierdut reperele morale.  Distribuitorii, starniti de ultimul film al lui Muntean, <<Marti, dupa Craciun>> ar trebui sa arunce o privire si la Un etaj mai jos, care compenseaza prin bogatia tematica lipsa de forta dramatica. Cel mai impresionant lucru pe care-l face <<Un etaj mai jos>> este felul in care se joaca cu credinta noastra in justitie si cu mitul omului confuz care ar trebui sa faca alegerea corecta. Utilizarea imaginilor neclare este o metafora pentru miopia societatii, iar cadrele luminoase de zi sunt un contrapunct al cetii interioare.“ Screen International (Lee Marshall)

Filmul Un etaj mai jos va avea premiera in cinematografele romanesti pe 18 septembrie 2015.

Citeste si “Premii si actori cult la Gala Cannes 2014”!

Foto: Guliver