Gradini in stil francez: reguli de decorare

Amenajarea unei gradini in stil francez nu este o treaba usoara, dar rezultatul merita tot efortul. Gandeste-te o clipa la gradinile de la Versailles, palatul Regelui Soare, cum era supranumit regele Ludovic al XIV-lea. Acolo, bogatia naturii este excelent definita prin simetrie, forme si curbe care incanta, puse la punct minutios intr-un tablou perfect.

Branzeturile cu gust sofisticat, vinurile, castelele, femeile care au ceva al lor, parfumurile si moda, toate sunt altfel la francezi. Au un farmec aparte. La fel si cand vine vorba despre gradini in stil francez. Majoritatea sunt parca desprinse din Rai. Cand gandesc un proiect pentru o astfel de gradina, arhitectii stiu ca lucrurile trebuie sa fie la linie. Pentru ca, daca le privesti de sus, aceste minunatii par trasate cu linia si conturate cu compasul. Aspectul estetic primeaza la francezi si, daca iti doresti sa ai un astfel de colt magic, trebuie sa respecti anumite reguli de amenajare si decorare, pe care le gasesti si pe gardenista.com

Cele mai folosite culori

De obicei, pentru decorarea unei gradini in stil francez se merge pe culorile verde, alb, albastru sau mov si rosu, cat se poate de intens, de la rosu-carmin la cel tip bordo.

Pentru a colora spatiile se folosesc adesea lavanda, daliile, Agapanthus, ca sa confere culoarea albastra, si Cannas, pentru nuantele rosiatice. Toate florile, plantele si copacii sunt in asa fel asezati, incat pun in valoare cladirea pe care o inconjoara.

Gradini in stil francez – Covoare imense, cu forme geometrice

Ca sa-ti amenajezi o astfel de gradina, trebuie sa dispui de spatiu, pentru ca, de obicei, acestea au dimensiuni foarte mari. Dar asta nu constituie un impediment pentru specialisti. Proiectul unor astfel de gradini in stil francez arata precum o plansa cu un desen tehnic complex.

Axe drepte, curbe, cercuri, dreptunghiuri, toate in simetrie perfecta. Nimic nu este la voia intamplarii, nici macar o planta care sa creasca nevinovat pe marginea unei alei. Totul este atent ingrijit, pomii sunt tunsi, de obicei in forme drepte, patratoase, si aliniati.

Zonele cu motive decorative, numite si partere, din flori si plante asortate, formeaza covoare multicolore, cu aspect dantelat si inalte pana la 40 de centimetri.

Jocuri de apa, ca intr-un spectacol

Fantanile de apa sunt nelipsite din gradinile franceze, pentru ca acestea animeaza spatiul verde. Daca ar fi sa urmam exemplul celebrelor gradini, cum este cea de la Versailles, spatiul verde se poate intinde pana unde se imbina pamantul cu orizontul. De asemenea, sunt nelipsite bazinele rotunde, ovale sau dreptunghiulare ori de alte forme, jocurile de apa din fantanile arteziene si decoratiunile spectaculoase din pietre si sculpturi, care infrumuseteaza aspectul si ii dau un aer sic, elegant si jucaus, deopotriva.

Poti accesoriza gradina ta de vis cu decoratiuni din fier forjat.

Foto: Guliver

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!