Verde - green on
Powered By:

Speranta, relaxare, iubire sau bani? Culoarea verde are una dintre cele mai bogate simbolistici, are mai multe valente decat altele si o regasim interpretata atat in crestinism, cat si in Islamism. Astazi, pentru cei mai multi dintre noi inseamna natura, mediu, viata.

In simbolistica populara, verde inseamna speranta, iar visele in care apare aceasta culoare sunt interpretate pozitiv in China. In timp ce, in Islam, verdele este culoarea profetilor, in crestinism, aceasta este considerata ca fiind “la distant egala de albastrul cerului si de rosul iadului”.

“O culoare de mijloc, linistitoare, invioratoare, umana. Culoare a contemplatiei, a reculegerii si a asteptarii Invierii”, a aratat Gerd Heinz-Mohr, in cartea sa Lexikon der Symbole. Alti autori au considerat ca verdele este simbolul cruditatii si al fortei germinative: “De aceea, smaraldul este un leac puternic impotriva tuturor durerilor si bolilor omului, caci soarele il zamisleste, iar material sa descinde din verdele aerului” (Hildegard von Bingen).

Inca din secolul 19, verdele a fost asociat cu prosperitatea si banii, intai in Statele Unite si apoi in restul lumii. Expresia “green backs” a intrat in limbajul americanilor dupa ce presedintele Abraham Lincoln a cerut ca dolarii sa fie tipariti in culoarea verde pe o singura parte.

Se pare ca autoritatile americane ale acelor vremuri ar fi ales culoarea verde pentru tiparirea dolarilor din simplul motiv ca pe atunci fotografiile erau in alb-negru sau sepia si astfel era oprita falsificarea bancnotelor. Americanilor le place insa sa spuna ca verdele simbolizeaza fecunditatea, renasterea vietii si, mai presus de toate in acest context, cresterea.

Verde – Alternativ. Sanatos. Natural

Ca simbol cromatic politic, verdele desemneaza curentele alternative pentru viata traita natural si renuntarea la supratehnicizare. Este cea mai comuna culoare pe care o gasesti in Europa si America asociata cu natura, viata si mediul inconjurator sau ecologia.

De astazi, pentru noi verde inseamna si GREEN ON, rubric pe care o regasesti pe www.andreearaicu.ro si www.green-report.ro, dedicate constientizarii asupra resurselor natural pe care le (mai) avem la dispozitie, cresterii calitatii vietii si cunoasterii valorilor universale. Grija pentru mediu trebuie sa inceapa cu tine si cu mine. De noi depinde sa devenim o versiune mai buna a noastra!