Ingrijirea orhideelor iarna: cum le poti ajuta sa infloreasca si iarna

Orhideea este una dintre cele mai des intalnite flori de apartament, indiferent de anotimp. La noi, specia „Phalaenopsis“, cunoscută ca „orhideea-fluture“ se afla în topul preferințelor, cel putin asa sustin marii si micii comercianti de flori de ghiveci.

Ca sa te bucuri de frumusetea lor tot timpul anului, tine cont de cateva reguli pentru ingrijirea orhideelor iarna si vei vedea că o parte din decorul caminului pentru Sarbatori este asigurat.

Ca orice alta floare frumoasa, orhideea are nevoie de conditii speciale pentru a creste si dezvolta. Fie ca alegi un model mai mare sau unul pitic de floare, trebuie sa respecti aceleasi reguli pentru ingrijirea orhideelor iarna. „Phalaenopsis“ sau „orhideea-fluture“ poate sa infloreasca de doua ori pe an, in timp ce specia „Cymbidium“, doar o data. In caz ca nu stiai, „Cattleya“ este orhideea care raspandeste un parfum incantator in jurul ei. Alege-o pe cea mai frumoasa!

Iluminatul orhideelor

De obicei, orhideele se feresc de razele puternice ale soarelui si nu le place frigul. Daca vara se simt bine la temperaturi medii, de 23 de grade Celsius, iarna au nevoie de cel putin 14 grade Celsius pentru a se dezvolta.

Cum le uzi

Cand uzi orhideele, e bine sa folosesti doar apa la temperatura camerei si nu rece, pentru ca pot intra in soc si le cad bobocii. De asemenea, stropeste floarea cu apa slab mineralizata, fara clor si calcar, sau cu ceai.

Nu are nevoie de multa apa, desi sunt multe persoane care le uda in exces. Ca sa-ti dai seama cand e insetata, uita-te la radacinile ei, trebuie sa fie alb-sidefii. Sau, orietativ, pe timpul iernii, e bine s-o uzi cam o data la o saptamana.

Foarte important, nu pune apa in centrul orhideei „Phalaenopsis“, ci stropeste-o pe langa frunze. Acestea ies din mijlocul plantei si, daca ramane apa acolo, mugurele central putrezeste si incep sa-i cada si frunzele.

Iarna, cand atmosfera e uscata, pulverizeaza din cand in cand putina apa pe frunzele orhideei.

Alege un ghiveci transparent

Ideal este sa transferi orhideea intr-un ghiveci transparent, pentru ca radacinile acestei flori se dezvolta deasupra solului si au nevoie de lumina ca sa creasca armonios.

Cand o schimbi, ai grija ca noul ghiveci sa aiba cam acelasi dimeniuni. Daca iei unul mai mare, cu gandul sa-i oferi mai mult spatiu sa se dezvolte, sa stii ca pui planta in pericol. Radacinile florii pot putrezi mai usor.

Ingrijirea orhideelor iarna – daca vrei sa infloreasca

Iarna, aceste flori se „odihnesc“. Insa daca iti doresti sa ai flori frumoase si pe timpul sezonului alb, trebuie sa le oferi mai multa atentie. De exemplu, trebuie sa le fertilizezi in septembrie si octombrie, ca sa infloreasca la final de an.

Gasesti produse fertilizante speciale in florarii si magazinele cu specific de casa si gradina. Ca sa se acomodeze cu temperaturile mai reci, scoate planta in balcon, daca stai la bloc, si las-o toata luna octombrie, apoi gaseste-i cel mai bun loc in casa, unul ferit de lumina puternica si de caldura.

Iarna, decoreaza-ti casa inteligent cu plante care purifica aerul

Foto: Guliver