de ce nu e usor sa fii freelancer

Cei mai multi dintre noi cred ca freelancing-ul este o mana cereasca. Adica oricine trebuie sa fie aplaudat numai pentru ca a reusit sa-si mute biroul acasa. Este adevarat ca daca esti freelancer devii propriul tau sef si poti institui propriile reguli, dar freelancingul nu este pentru toata lumea, de fapt, este chiar un domeniu de nisa.

Oamenii obisnuiti sa lucreze in intervalul orar 9 – 17 vor considera ca e greu sa treaca la freelancing. Si tocmai de aceea am adunat de pe jobsforyouonly.com cateva lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere inainte de a face trecerea.

Vei petrece foarte mult timp singura

Freelancing-ul te tine ocupata si singura, spre deosebire de lucrul la birou cand interactionezi zilnic cu oamenii. Cand devii freelancer ramai doar tu. Din nou, acest lucru nu este neaparat un lucru rau daca nu te deranjeaza izolarea, unii oameni o prefera! In afara de clientii tai, ai putea petrece toata ziua fara sa vorbesti cu nimeni, lipita doar de laptopul tau. Daca nu esti obisnuita cu izolarea, aceasta ar putea sa inceapa sa-ti afecteze starea de spirit si munca. Si-n acest caz ar fi o idee buna sa incepi sa lucrezi cu un alt prieten care este de asemenea freelancer.

N-ai pe cine arunca vina

Sarcinile de birou sunt in mod normal indeplinite de o echipa formata din mai multe persoane. Dar atunci cand esti freelancer totul trebuie facut de tine. Poti avea un sprijin extern, dar atunci cand interactionezi cu clientul esti singura responsabila. Deci, este important sa ramai disciplinata si sa-ti planifici programul de lucru.

Autodisciplina este cheia pentru a reusi ca freelancer

Freelancing-ul inseamna libertate de exprimare, dar nu te lasa dusa de val. Este usor sa pierzi timpul, sa taraganezi rezolvarea anumitor sarcini sau sa stai pana noaptea tarziu fara sa faci mare lucru. Iar toate aceste probleme pot fi rezolvate prin planing. Stiu la ce te gandesti, nu ar trebui sa fie nicio plafinicare canfaci freelancing, dar din pacate exista si, cu cat faci lucrurile mai repede, cu atat vei avea mai putine de facut.

Nu e loc pentru emotii personale

In freelancing vei discuta direct cu clientii si nu prin intermediul companiei sau echipei tale, iar interactiunile cu acestia nu pot merge mereu conform planului. Nu toti clientii sunt ingeri, iar unii pot fi extrem de exigenti, dar nu poti lasa emotiile tale sa te ghideze in luarea deciziilor. Fii mereu obiectiva si incearca sa-ti indeplinesti toate sarcinile. In loc sa te enervezi si sa te incrancenezi, gandeste-te mereu ca lucrezi pentru tine!

Despre provocarile pe care le presupune un job la domiciliu am mai scris in articolul: „Munca de acasa: cum iti schimba viata”!

Foto: iStockphoto

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!