In jurul meu, femeile se impart in doua categorii: cele care nu stiu sa gateasca, si nici nu se straduiesc sa invete fiindca nu le place, si cele care se trezesc sambata la prima ora ca sa faca frittata si briose. Eu sunt din a doua categorie, dar nu toata lumea trebuie sa fie! Desi… daca te apropii de 30 de ani, e bine sa stii sa faci macar cateva mancaruri de baza!

Mie imi place sa gatesc. Bine, n-am ajuns sa fac boeuf bourguignon (inca!), dar am testat tot felul de retete si ingrediente de care mama se minuneaza de fiecare data cand ma suna si imi pune aceeasi vesnica intrebare: “ce mancati asta-seara?”.

Stii sa gatesti? El e cel mai fericit!

Partea buna e ca nu numai pe mama am impresionat-o. Caci, fetelor, barbatii pot fi cuceriti cel mai simplu cu mancare! Si nu o spun doar eu, mi-o tot repeta si prietenele mele – iubitii lor sunt cei mai fericiti cand sunt bine hraniti. Iar daca le mai faci si cine stie ce preparat, putin mai complicat, i-ai dat gata! Bine, aici, partea proasta e ca daca le gatesti o data, or sa aiba asteptari din ce in ce mai mari de la tine. Dar daca tie iti face placere si ei spala vasele la final, toata lumea e fericita!

Ce te faci cand nu-ti place sa gatesti? Nu-i un capat de lume, nu toate femeile trebuie sa stie cum se toaca patrunjelul pentru salata tabouleh! Dar, hai sa fim serioase! Uneori, e salvator sa stii sa faci ceva de mancare – macar pentru tine daca nu-l ai pe el! Nu poti sa iesi mereu in oras si nici nu e ok sa mananci in fiecare seara humus de la supermarket. Am facut o lista cu cateva mancaruri simple pe care eu cred ca ar trebui sa stii sa le faci. Mai ales daca te apropii de 30!

6 mancaruri simple pe care poti sa le faci

O supa crema de legume. Toata lumea poate (si ar trebui sa stie) sa faca o supa crema de legume. E cel mai simplu lucru din lume: fierbi niste legume si apoi le mixezi in blender si gata supa. Ca sa-ti iasa o super-supa crema, 1) caleste legumele in putin ulei de masline inainte sa le pui la fiert si 2) asezoneaza cu piper proaspat. Inca un secret: nu trebuie sa stii sa faci o mie de supe-crema. Foloseste ca baza ceapa, telina si morcov si putin usturoi (pe care le calesti in ulei) si apoi, la fiert, adauga leguma principala intr-o proportie mai mare: mazare, broccoli, dovlecel, dovleac, linte.

Clatite. DAA! Daca nu stii sa faci clatite, ar trebui sa inveti sa faci! Sunt cele mai la indemana atunci cand ai pofta de ceva dulce ori cand ai invitati. Si poti sa le incropesti cu ce ai prin casa, nu-ti trebuie cine stie ce ingrediente complicate. La clatite, partea cea mai neplacuta este ca se pot lipi – sigur or sa ti se lipeasca de tigaie prima oara. Secretul este sa urmezi intotdeauna reteta, mai ales daca esti la inceput, si, nu uita, sa pici o picatura de ulei in compozitie. Si nu incerca sa le arunci in aer (e posibil sa nu aterizeze inapoi in tigaie!), mai bine intoarce-le cu mana rapid.

Omleta. Nu stiu pe nimeni care sa nu stie sa faca omleta, dar poate si pentru ca in cazul omletei, lucrurile sunt destul de usoare. Cateva oua amestecate in tigaie, simple sau cu legume, pot trece oricand drept omleta! Dar daca vrei sa faci omleta perfecta, rotunda si pufoasa, exact ca in pozele de pe Instagram, ia in considerare urmatoarele: bate ouale bine si adauga un strop de lapte in ele, toarna-le in tigaie si dupa ce incep sa se inchege, ridica usor marginile omletei cu o furculita, astfle incat lichidul din mijloc sa cada in exterior, apoi intoarce-o cu o paleta ca sa nu se rupa.

Paste. Nu trebuie sa stii sa faci neaparat paste Bolognese ori mai stiu eu ce alte paste complicate, poti sa te opresti la cele mai simple: pastele cu sos de rosii sau pastele cu pesto. Si iti spun, pastele sunt super-salvatoare atunci cand n-ai nimic prin casa si nu stii ce sa mananci – se fac repede si sosul nu e musai sa-l faci tu, poti folosi si sos pesto la borcan! Sosul de rosii se face in mai putin de 10 minute: calesti putin usturoi in ulei de masline si adaugi pasta de rosii si o lasi sa scada putin. Asezonezi sosul cu sare, piper, busuioc si e gata.

Peste la cuptor. Si aici lucrurile sunt simple. Fileul de somon este, poate, cel mai simplu peste pe care il poti gati la cuptor. Trebuie doar sa ai in casa un cuptor care sa mearga la o temperatura mare 200-220 de grade Celsius. Fileul se asezoneaza cu sare, piper, ulei de masline si zeama de lamaie (cea mai simpla combinatie) si se baga in cuptorul bine incins, la 220 de grade, 15 minute. Faci o salata langa si ai obtinut o cea mai sanatoasa si simpla cina.

O prajitura “semnatura”. Adica o prajitura pe care stii sa o faci cel mai bine. Prajitura de mere, cheesecake, tort de ciocolata, tarta cu fructe sau orice altceva stii sa faci. Si e ok, poti sa o prepari doar la ocazii speciale!

Foto: Guliver