plantarea zambilelor in ghivechi sfaturi

Zambilele tinute in ghiveci au o durata de viata mai mare, fiind o varianta foarte placuta si la indemana pentru orice iubitor de plante. Daca un buchet de zambile se ofileste dupa doar cateva zile, o zambila inflorita, cu bulbul fixat in pamant, poate sa tina cateva saptamani. In plus, partea buna este ca nu trebuie sa arunci ghiveciul, pentru ca bulbul se poate planta toamna si poate inflori din nou primavara. Plantarea zambilelor in ghiveci nu este o treaba prea complicata, dar este necesar sa stii cateva reguli utile.

Aceasta varianta se aplica in cazul oricarei plante, pentru ca majoritatea florilor au o durata mai mare de viata daca sunt tinute in ghiveci. Poti opta pentru o varietate de flori, care mai de care mai frumoase si mai parfumate. Singura problema este ca orice planta tinuta in ghiveci trebuie ingrijita cu atentie, dar nu este nimic dificil.

Plantarea zambilelor in ghiveci

Plantarea zambilelor in ghiveci nu este ceva prea complicat, dar necesita foarte multa atentie. Iti recomandam sa cumperi bulbi mari (de circumferinta mai mare de 19 cm), sanatosi, cu valoare germinativa mare (astfel vei obtine flori cat mai frumoase si vor rezista mai mult timp). Bulbii de zambile se planteaza toamna, inainte de inghet si este recomandat sa nu aglomerezi ghiveciul. Poti pune doar un singur bulb sau cel mult doi bulbi intr-un ghiveci de marime medie. Totodata, poti cumpara ingrasamant pentru bulbi, il gasesti in piete sau in magazinele de specialitate.

Dupa ce ai plantat bulbii in ghiveci, trebuie sa-i tii intr-un loc umbrit, cum ar fi un solar, timp in care ii uzi din abundenta. Foarte importante sunt primele 6 zile,m pana la inflorirea zambilelor. Spatiu in care tii ghivecele trebuie incalzite usor si acoperite, astfel incat sa nu patrunda prea multa lumina.  Ca soiuri poti sa optezi pentru: Fondant (roz batut), White Pearl (alb), Blue Jacket (albastru inchis), Jan Bos (rosu) sau Splendid cornelia (violet deschis).

Ingrijirea zambilelor

Aceste flori foarte parfumate dau un aer foarte proaspat casei si cel mai bine se tin in ghiveci. Nu au nevoie decat de foarte putina apa, astfel incat solul sa fie mereu umed. Zambilele trebuie sa stea cat mai departe de o sursa de caldura, pentru ca se vor ofili. Asadar, nu este indicat sa le tii in bucatarie, unde se gateste mereu, dar nici langa calorifer sau in lumina puternica a soarelui. Au nevoie de lumina si de aer, iar cel mai bine se tin pe balcon, intr-un loc racoros, unde soarele nu bate puternic deasupra lor, iar in acelasi timp au parte de aer.

Crezi ca stiai totul despre flori? Iata cateva lucruri surprinzatoare despre florile comestibile!

Foto: Guliver