plante care infloresc iarna si iti parfumeaza casa

Fa din caminul tau o oaza de relaxare, plina de culoare si parfum discret. Exista plante care infloresc iarna si iti impodobesc casa cu florile lor spectaculoase. Trebuie doar sa ai grija de ele, sa le acorzi atentie si sa te bucuri din plin de frumusetea lor.

Specialistii de la theflowerexpert.com ne-au spus care sunt plantele la ghiveci care fac flori frumoase in sezonul rece. Trebuie doar sa alegi care iti plac mai mult si sa ai grija de ele. Sunt mai pretentioase, dar aceste plante care infloresc iarna iti vor rasplati eforturile. Ce-i drept, au nevoie de lumina potrivita, nici prea slaba, nici prea puternica, iar temperatura lor trebuie sa fie medie. Trebuie sa te previn ca sunt sensibile si nu le plac schimbarile. Unele, daca s-au acomodat intr-un loc, e mai bine sa nu le muti, pentru ca nu mai infloresc.

Craciunita sau „Nu ma deranja“

Pe primul loc in topul cu plante care infloresc iarna este Craciunita, cunoscuta si sub numele de „Nu ma deranja“. I se mai spune asa pentru ca, daca ii schimbi locul, nu mai infloreste in anul respectiv. Sau ii cad bobocii. Dupa ce infloreste, Craciunita isi etaleaza petalele in rosu, alb, roz, violet, portocaliu si galben cateva saptamani la rand. Nu-i place sa aiba lumina puternica si trebuie udata cam la cinci zile, daca o tii la temperaturi sub 14 °C. Daca o tii la temperatura camerei, trebuie s-o uzi la doua zile. Poti pune apa direct in farfuria ghiveciului.

Spanzul sau „Trandafirul Craciunului“

Aceste plante care infloresc iarna sunt foarte rezistente. De florile spanzului te poti bucura chiar si doua luni, acestea fiind colorate in alb, verde, roz, violet si crem. Unele pot avea si pete. Vrei sa iei de Craciun un spanz? Dupa ce infloreste, ai grija sa il tii intr-un mediu luminos si racoros.

Plante care infloresc iarna – Ciclama

O poti gasi in comert sub numele de Cyclamen. Aceasta planta infloreste de mai multe ori, din luna septembrie pana in martie. Petalele florilor sunt colorate in nuante de alb, violet si rosu. Ciclama are nevoie de un loc cu racoare, putina umezeala si doar putina lumina. Este pretentioasa si delicata, astfel ca daca o muti sau o tii in curent rece, planta isi pierde florile si frunzele. Pamantul ei trebuie sa fie bine drenat, fertilizat si nu suporta apa in exces. De aceea, te sfatuiesc sa pui apa in farfurioara ghiveciului, sa astepti sa traga ea cata apa are nevoie si apoi sa indepartezi surplusul.

Camelia este delicata

Planta cu flori ca de trandafir iti infrumuseteaza casa cu petalele ei in culori de la alb la lila si de la roz la rosu-burgund. Camelia infloreste din toamna si rezista bine iarna, prefera locurile cu lumina potrivita, dar si putina umbra. Se dezvolta bine daca are pamant pentru flori mai acid, calcaros. De preferat e sa nu-i schimbi locul des, ca nu-i merge bine, dar nici sa exagerezi cu ingrijirea. Nu suporta sa simta curenti reci de aer si nici lumina puternica.

Clivia sau „Crinul iernii“

O alta planta de ghiveci care face flori frumoase in sezonul rece este Clivia sau „crinul iernii“, caruia i se mai zice si „crinul rosu“. Spre deosebire de celelalte plante, clivia nu este pretentioasa si rezista bine iarna. Nu are nevoie de multa apa si se simte cel mai bine la temperaturi intre 8 ºC si 10 ºC.

Poti decora casa inteligent si cu plante de interior care curata aerul si praful din camera.

Foto: Guliver