Decoreaza casa cu plante de interior care infloresc si iarna

Coloreaza-ti casa cu plante de interior, care infloresc si in lunile de iarna. Printre vedetele sezonului rece se numara Craciunita, Azaleea, Cyclamenul. De ceva timp si Violeta Africana este apreciata de tot mai multi iubitori de plante de ghiveci. Combate vremea de afara cu un decor floral multicolor si inmiresmat!

Sunt numeroase specii de plante de interior care infloresc si in sezonul rece, de exemplu, Craciunita, care este considerata vestitoarea Sarbatorilor de iarna. Tine cont de cateva sfaturi utile despre cum le ingrijesti si te vei bucura din plin de frumusetea plantelor tale de ghiveci.

Azaleea, cunoscuta si ca „trandafirul muntilor“

Una dintre cele mai frumoase plante care infloresc in sezoanele racoroase ale anului, primavara si iarna, este Azaleea. Aceasta plata are nevoie de ingrijire speciala, fiind o planta pretentioasa, dar cand infloreste, petalele i se coloreaza in cele mai incantatoare nuante de roz, violet, alb si rosu.

Stiai ca la chinezi azaleea este simbolul feminitatii? Tine-o in spatii partial umbrite, la temperaturi de 22 °C-25 °C, ziua, si 16 °C-18 °C, noaptea. Cand o uzi, apa nu trebuie sa fie foarte rece, pentru ca i se vor ingalbeni frunzele.

Nici apa de la robinet nu e buna, deoarece Azaleea nu suporta calcarul. De doua ori pe luna, cand este inflorita, planta trebuie fertilizata cu solutii minerale.

Craciunitei i se mai spune si „Nu ma deranja“

In zilele friguroase, orice casa pare mai calda si primitoare pentru oaspeti, daca exista o Craciunita asezata strategic. I se mai spune si „Nu ma deranja“, pentru ca daca ii schimbi locul nu mai infloreste deloc in anul acela sau ii cad bobocii.

Timp de cateva saptamani, Craciunita isi etaleaza florile colorate in rosu purpuriu, alb, roz, violet, portocaliu si galben.

Nu suporta lumina puterica si are nevoie de apa o data la cinci-sase zile. De asemenea, prefera temperaturile sub 14 °C. Daca vrei sa reziste iarna la temperatura camerei, intre 20 °C si 25 °C, trebuie s-o uzi din doua in doua zile cu putina apa.

Eventual, pune apa doar in farfuria ghiveciului, ca sa absoarba ea cat are nevoie.

Cyclamenul infloreste pana la primavara

O alta planta care face flori iarna este Cyclamenul. Incepand cu luna septembrie si pana in martie, Cyclamenul infloreste de mai multe ori, cu petale in nuante albe, violet si rosii.

Prefera un loc racoros, cu aer umed si fara prea multa lumina. Daca ii schimbi locul sau o tii in curent rece, planta Cyclamen isi pierde florile si frunzele.

Are nevoie de pamant bine drenat si fertilizat si nu suporta excesul de apa. Pune-i apa in farfuria ghiveciului si las-o cateva zeci de minute, apoi indeparteaza surplusul.

Panselutele sunt rezistente la frig

Desi sunt mici si fragile, panselutele te vor binedispune cu florile lor multicolore si in anotimpul rece, pentru ca are rezistenta mare la frig si poate supravietui inghetului.

Au nevoie de lumina si le place apa. Daca le tii in ghiveci, panselutele trebuie ferite de aerul uscat, caldura si intuneric. Se dezvolta bine cand are pamantul udat si imbogatit cu ingrasamant.

Poti uda panselutele cate putin, de doua ori pe saptamana.

Violeta Africana nu suporta sa fie atinsa

Frumoasa Violeta Africana este sensibila si are nevoie de ingrijire speciala. De doua ori pe saptamana trebuie udata, o data pe luna fertilizata si prefera lumina si temperatura moderata.

Cand o uzi, foloseste apa la temperatura camerei si nu o atinge. Altfel, nu mai infloreste si e pacat sa ratezi florile ei dragute in culorile roz, albastru si violet.

E bine sa alternezi udatul Violetei, adica o data pune-i apa in ghiveci si apoi in farfuria ghiveciului.

Citeste si despre cum iti decorezi casa inteligent, cu plante care purifica aerul!

Foto: Guliver