Ce sa mananci in Croatia

Daca ajungi pe coasta dalmata in perioada urmatoare, atunci trebuie sa stii si ce sa mananci in Croatia. Fa-ti din timp lectiile la capitolul culinar, astfel incat sa stii exact ce anume vrei sa ceri atunci cand primesti meniul.

Croatia nu te va seduce doar prin frumusetea peisajelor tarii, ci si prin mancarea extrem de delicioasa. Croatii sunt recunoscuti pentru cateva feluri de mancare greu de uitat. Cuvintele cheie ale preparatelor sunt: arome ispititoare, condimente exotice si texturi deosebite. Desi felurile lor de mancare sunt inspirate din bucataria italiana, austriaca, ungara si turca, acestea au o interpretare diferita. Descopera in continuare ce sa mananci in Croatia astfel incat sa te intorci cu cele mai bune impresii despre bucataria locala.

Ce sa mananci in Croatia: ghid culinar de vacanta

Daca nu stii ce sa mananci in Croatia, urmatorul ghid culinar iti va fi de mare ajutor atunci cand vei fi plecata in vacanta. Asadar, nu rata urmatoarele preparate gastronomice. Desi acestea difera de la o regiune la alta, exista cateva pe care le poti intalni in toate zonele.

  1. Crni rizot

Acest preparat culinar il vei gasi in fiecare restaurant ce serveste peste si fructe de mare. Este un rizotto cu fructe de mare la care se foloseste si cerneala de calamar pentru a-i da o nuanta mai interesanta.

  1. Brudet

Brudet este un alt preparat pe care trebuie sa il incerci daca nu stii ce sa mananci in Croatia. Este vorba despre o tocana de peste cu ceapa, sos de rosii si condimente. Se pare ca fiecare restaurant ori fiecare familie are un alt mod de preparare a retetei, in functie de preferinte. De obicei, se serveste cu mamaliga.

  1. Manestra

Nu rata nici manestra daca ajungi in Croatia. Acest fel reprezinta o supa de fasole, dar nu una oarecare, ci o reteta speciala, asa cum nu ai mai mancat pana acum. In compozitie se adauga pancetta, usturoi si patrunjel, ingrediente ce ii vor dau un gust irezistibil.

  1. Gregada

Inca nu stii ce sa mananci in Croatia? Papilele tale gustative vor fi placut surprinse de acest fel culinar. Gregada este o tocana de peste preparata cu vin alb, ceapa, usturoi, patrunjel, cartofi, capere si condimente. Vei adora aceasta combinatie culinara.

5. Pasticada

Printre mancarurile populare ale croatilor se numara si pasticada, o reteta care se pregateste la multe sarbatori importante. Preparatul reprezinta o tocana cu carne de vita servita cu un sos caruia nu ii vei uita gustul prea curand.

6. Soparnik

Daca esti vegetariana ori tii post, indreapta-ti atentia spre soparnik. Placinta se prepara cu mult patrunjel si usturoi si poate fi servita atat ca aperitiv, cat si ca fel principal.

Ce sa mananci in Croatia la desert?

Te-ai pus in tema la capitolul „feluri principale”, dar nu stii ce sa mananci in Croatia la desert? Citeste in continuare!

7. Rozata

Rozata este un fel de budinca preparata din lapte, oua, zahar si arome. Mai pe scurt, un fel de crema de zahar ars, asa cum ii spunem noi. Daca vrei sa testezi o reteta cu aroma croata, atunci nu ar trebui sa stai pe ganduri fiindca aceasta se numara printre cele mai bune dulciuri.

8. Fritule

Nu poti pleca din Croatia fara sa mananci fritule. Daca te intrebi ce preparat este, afla ca este vorba despre niste gogosi locale. Se pot servi simple ori cu crema de ciocolata.

9. Arancini

Arancini sunt dulciurile traditionale din sudul Croatiei si reprezinta fasii de portocale caramelizate. De asemenea, se mai folosesc si lamai ori grapefruit. Daca nu stii cu ce suvenir sa vii acasa, acest preparat se poate dovedi o idee destul de buna.

Vrei sa descoperi si preparate din alte tari? Atunci citeste si ce sa mananci in Thailanda.

FOTO: Guliver