Editorii de la Travel au plecat sa caute cele mai bune restaurante ale lumii si au avut in vedere in demersul lor nu doar ca in locurile pe care le frecventeaza sa se manance bine, ci ca acestea sa fie speciale din punct de vedere al conceptului.

Cele mai bune restauranteDe asemenea, un criteriu important avut in vedere de catre initiatori a fost acela ca fiecare dintre restaurante sa ii introduca pe clienti perfect in atmosfera locului pe care acestia il viziteaza.

Restaurante demne de luat in seama s-au gasit in intreaga lume, de la un local exclusivist din Londra – Fera at Claridge’s – , pana la un umil loc unde se mananca taitei de pe o strada laturalnica din Tokyo.

Astfel, in 11 dintre cele mai competitive capitale culinare ale lumii, neo-traditionalismul si obsesia ingredientelor au stabilit noi standarde in ceea ce priveste mancarea. Cei care au respectat standardele au ajuns astfel sa se bucure de privilegiul de a-si vedea localul printre cele mai bune restaurante ale lumii.

Lista este destul de stransa, insa atent intocmita.

In Turcia, la Istanbul, se trag obloanele pe agitata Istiklal Street si se aglomereaza tot mai mult la Yeni Lokanta, cel mai modern meyhane (restaurant traditional – n.r.) in acest moment. Aici, pe farfurioarele manuite abil de catre chef Civan Er se desfata preparate specific turcesti – iaurt cu fasole verde, coaste de vita prajite in cuptor de lemne – si multe alte delicatese care te fac sa iti pierzi ratiunea.

In Mexico City poti primi cate o mostra din cele mai recente tendinte culinare doar daca faci un popas la Mercado Roma. Aici poti trece cu usurinta de la o bucatarie la alta si sa gusti torta cu calmar sau carnati prajiti.

Philadelphia a devenit unul dintre cele mai importante si mai populare orase culinare ale Americii. Punctul maxim de atractie este Dizengoff al lui Michael Solomonov si Steve Cook, unde chiar si piureurile de naut sunt de neuitat, mai ales ca sunt garnisite cu zucchini si za’atar.

Revolutia culinara a inceput in Los Angeles in urma cu cativa ani si, de atunci, capata o tot mai mare amploare gratie unor chefi tot mai indrazneti, a influentei culinare datorate amalgamului de etnii si de stralucirea Hollywood-ului.  Asa ca, in timp ce majoritatea chefilor vestiti, care apar la TV, bat moneda pe preparate scumpe, chef Curtis Stone, devenit celebru ca participant in juriul concursului Top Chef Australia, a dat lovitura in Beverly Hills cu Maude, un restaurant rustic multicourse. Aici sunt servite mancaruri “de masa”, care greviteaza in jurul unui ingredient-vedeta.

Ce are asa special acest restaurant? Mesele vintage cu vesela de portelan si tacamuri de argint, inspirate chiar de bucataria bunicii lui Curtis, Maude.

Tot in Los Angeles, la Night & Market Song se mananca preparate culinare thailandeze pe care clientii le considera “divine”, iar pe La Brea Avenue, intr-o cladire din 1929, care pana nu demult gazduia celebrul Campanile. Acum este casa pentru opulentul Republique, condus de catre Walter si Margarita Manzke. Aici se mananca bine si mult, pentru ca braseria este deschisa si ticsita 24 din 24 pentru ca se da navala pentru briosele cu suc de portocale, pentru omleta cu arici de mare si pentru cei mai buni cartofi prajiti.

Iata care sunt cele mai bune restaurante ale lumii:

Mexico City: Mercado Roma si Del Mar a Mar

Los Angeles: Maude, Night & Market Song si Republique

Istanbul:  Ristorante Italia,  Yeni Lokanta si Agora Meyhanesi

New York:  Bâtard, Ivan Ramen,  Huertas si Marta

Sydney: Acme, Moon Park si Cho Cho San

Londra: Lyle’s, Gymkhana, Fera si Palomar

Hong Kong: Little Bao, Ho Lee Fook, Mott 32 si Seventh Son

Philadelphia: Dizengoff, Serpico,  Abe Fisher si High Street on Market

Sao Paulo:  Esquina Mocotó, Riviera Bar si Tuju

Tokyo: La Bonne Table, Sushi Takahashi si  Sakana No Nakasei

Copenhaga:  Øl & Brød, Studio,  Uformel si Baest