de ce ai nevoie de o vacanta

Americanii tot amana sa-si ia concediile binemeritate sau sa-si programeze vacante desi sunt stresati, anxiosi si au o stare generala proasta. Iar o pauza de la locul de munca aduce atat de multe lucruri bune pentru sanatate.

Conform unui raport facut de Project: Time Off, angajatii din America si-au luat doar 16 zile de vacanta in 2013, iar in 2000 isi luasera cam 20. Si suntem sigure ca in Romania situatia nu e mai roz…

Vacanta te ajuta sa-ti sporesti productivitatea si performanta la munca, iar daca sari peste ea sunt sanse mare sa te simti suprasolicitata si din ce in ce mai stresata.

La urma urmei, vacanta iti ofera sansa de a te relaxa si de a-ti regasi pofta de viata, plus o pauza de la programul de lucru. Intr-un articol de pe huffingtonpost.com am gasit si alte motive pentru a te convinge ca meriti o vacanta!

In vacanta te reincarci emotional si devii mai empatica

Potrivit lui Wallace J. Nichols, autorul cartii “Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected and Better at What You Do” o vacanta – in special intr-o destinatie aproape de apa ne ajuta sa ne resetam emotiile si sa ne crestem compasiunea pentru cei din jurul nostru. Plus ca astfel de locuri sunt o sursa incredibila de creativitate.

Vei fii din nou in forma

Daca pentru unii vacantele sunt momentele in care profita de meniul all-inclusive de la hotel, pentru calatorii activi ele echivaleaza cu cateva ore petrecute la sala. In loc sa stea jos toata ziua la un birou, ei parcurg kilometri intregi pentru a vedea cat mai mult din orasul pe care-l viziteaza. O data ajunsi intr-un loc nou calatorii pot fi tentati sa incerce tot felul de sporturi sau sa plece in drumetii pe care nu le-ar face in mod normal. Exista de asemenea si statiuni sau hoteluri axate pe zona fitness care te incurajeaza sa inoti, sa alergi pe banda, sa faci sauna sau sa testezi tot felul de aparate revolutionare. Si dupa cum bine stii, sportul te ajuta si el sa scapi de stres. Deci te relaxezi de doua ori mai bine.

Descoperi locuri noi si-ti schimbi in bine starea de spirit

Calatoriile au multe avantaje, cu detensionarea in fruntea listei, sustine Dr. Margaret J. King, director al Centrului pentru Studii Culturale & Analiza. “Exista o multime de beneficii psihologice atunci cand schimbi peisajul de la munca si de acasa cu unul nou, dedicat doar experimentarii. Cu o scurta lista de activitati zilnice, eliberata de complexitatea proiectelor in curs de desfasurare, mintea se poate in sfarsit reseta. La fel si trupul.”, sustine ea.

Citeste si: “O noua aplicatie dedicata celor pasionati de calatorii”!

Foto: iStockphoto