Reguli de eticheta pentru zilele noastre.

Societatea a evoluat. Normele de bun simt raman valabile. Dar, odata cu modernizarea, ar trebui respectate cateva reguli de eticheta pentru zilele noastre.

Unele reguli raman valabile oricand. Cum ar fi aceea ca barbatul trebuie sa intre primul in restaurant si sa ii tina usa celei care il insoteste. Sau ca el urca primul in taxi. Sau ca el comanda vinul la restaurant. Sau reguli mai simple, general valabile: sa nu mesteci cu gura deschisa, sa nu vorbesti cu mancare in gura, sa iti ceri scuze daca atingi pe cineva din greseala, sa nu faci baloane de guma.

Reguli de eticheta pentru lumea moderna

In zilele noastre, ar trebui respectate si alte reguli. Chiar daca nu exista un ghid scris cu acestea, Forbes.com a facut o mica cercetare si a scris o lista cu reguli de eticheta pentru zilele noastre.

1. Fara sute de poze la intalniri cu prietenii

Limiteaza folosirea camerei video si a aparatului foto la evenimentele la care mergi. Bucura-te de timpul petrecut cu colegii, prietenii si familia in prezent. Pastreaza doar 2-3 momente pentru viitor, ca amintire. Nu inregistra totul si nu face zeci de poze motivand ca te uiti la ele mai tarziu – decat  sa te bucuri de acei oameni din poze, mai bine o faci atunci cand sunteti impreuna!

2. Nu merge la o petrecere cu mana goala

Nu e frumos sa mergi la o petrecere fara sa duci ceva gazdei, decat daca ai primit instructiuni clare in acest sens. Cumpara o sticla de vin, un desert sau o planta. Daca gazda iti e prietena buna, cadourile pot fi mai personale.

3. Cainii sunt draguti, dar nu peste tot

Cainele tau e frumos si dragut, dar nu trebuie sa il iei cu tine peste tot. Chiar si cei mai mari iubitori de caini pot fi deranjati daca mergi in vizita la ei in casa impreuna cu animalul de companie.

4. Regula de RSVP

Nu confirma prezenta la un eveniment pentru ca, mai apoi, sa nu ajungi la el. Nu numai ca e nepoliticos, dar probabil ca cineva a cheltuit niste bani stiind ca tu vei fi acolo. Pe de alta parte, daca nu ai de gand sa mergi la un eveniment la care ti s-a cerut confirmare, e bine sa raspunzi din timp. Daca nu raspunzi nimic nu inseamna ca nu mergi. Daca raspunzi in ultimul moment, cu cateva ore inainte de petrecere, iar nu e bine. Probabil ca evenimentul a fost planificat din timp.

5. Cum te comporti cand vorbesti la telefon

Telefonul ocupa aproape un intreg capitol cand vine vorba de felul in care trebuie sa te comporti. Nu tipa cand vorbesti la telefon. Daca tu nu il auzi pe interlocutor, nu inseamna ca el nu te aude. Cand mergi la o intalnire importanta, inchide-ti telefonul sau macar da-l pe silent, arata respect pentru ceilalti si fii prezenta intru totul. Daca raspunzi imediat la fiecare mesaj care iti vine pe telefon, din 2 in 2 minute – WhatsUpp, Messenger, Facebook, SMS – o sa ai de pierdut mai mult in ochii celui care se afla in fata ta decat ai de castigat din partea celui cu care stai pe chat. Daca mergi sa iti cumperi ceva si ajungi la casa sau ti-a venit randul sa iti comanzi o cafea, nu ii spune vanzatorului sa astepte pana termini de vorbit. Toti cei din spate te vor uri. La fel si vanzatorul.

Desigur, multe reguli reguli de eticheta pentru zilele noastre ar mai putea fi scrise. Dar cel mai important este ca, inainte sa faci orice lucru, sa te gandesti la sentimentele celorlalti. Nu degeaba se spune ca libertatea ta inseamna cat iti poti deschide bratele fara sa lovesti pe altcineva.

Acum ca stii cum sa te comporti in viata de zi cu zi, afla si cateva Reguli de eticheta pentru o petrecere perfecta.

FOTO: istockphoto.com