Powered By:

Ne place sa credem ca oamenii preocupati de o viata sanatoasa, care inseamna sport regulat si mancare curata, sunt, de asemenea, interesati si de protejarea mediului. Un nou tip de sala de sport tine cont de ambele aspecte: clientii fac miscare si astfel produc energie electrica.

Te-ai gandit vreodata, in timp ce transpiri pe banda de alergat, ca ai putea valorifica energia pe care o consumi la sala? Daca pedalezi 20 de kilometri, poti sa alimentezi un bec timp de 15 minute si daca te antrenezi jumatate de ora generezi intre 50 si 150 de wati, adica putere suficienta pentru a alimenta un telefon mobil timp de o saptamana.

Daca tie numai ti-a trecut prin gand, exista persoane care au si pus in practica aceasta idee.

Green Microgym din Portland, SUA

Adam Boesel, un fost profesor devenit antrenor personal, a fondat prima sala de sport „verde” in 2008. A inventat atunci niste biciclete, pe care acum le si comercializeaza, ce produc energie electrica pentru sistemul de ventilatie, cel de iluminat, sistemul audio si televizoarele cu ecran plat. Numai in 2009, 36% din energia consumata a fost produsa de clienti.

Boesel a construit The Green Microgym pe o suprafata de 278.709 patrati, iar sala are si alte elemente prietenoase cu mediul. Este dotata cu panouri solare si pardoseli fabricate din materiale provenite din resurse regenerabile, iar hartia igienica este obtinuta din hartie reciclata.

Eco Gym din Chicago

 Eco Gym este o sala de sport speciala si pentru ca produce energie electrica, dar mai ales pentru ca isi rasplateste clientii. Cu cat acestia folosesc mai des aparatele din sala si la o intensitate mai mare, cu atat scade pretul abonamentului. Ba chiar cei mai muncitori ajung sa faca sport acolo gratuit.

Pentru 30 de minute de antrenament, primesti o sesiune gratuita, iar pentru 26 de antrenamente te alegi cu o luna gratis.

Sala de sport din parc

Un cuplu din Londra a dezvoltat trei tipuri de biciclete care pot genera intre 50 si 100 de wati fiecare, in functie de intensitatea cu care lucreaza fiecare. Partea interesanta este ca aceste biciclete sunt amplasate in parc, astfel incat, dupa o plimbare de incalzire, poti sa pedalezi ca sa-ti incarci telefonul. O ora de sport inseamna doua ore de functionare a becurilor, ceea ce e perfect pentru un antrenament la ore tarzii.

Text: Oana Racheleanu;

Foto: captura Youtube.