Ce traditii de Paste ne bucurau copilaria.

Fiecare dintre noi stie cateva traditii de Paste. Ele difera in functie de zona geografica. Unele, ca inrositul de oua, sunt valabile pretutindeni. Cel mai iubit in copilarie era insa faptul ca primeam haine noi!

In Romania, Pastele este sarbatorit dupa ritualurile Bisericii Ortodoxe. Spre deosebire de Craciun, doar cateva traditii de Paste sunt valabile in toata tara. Exista insa si altele, care sunt specifice unor anumite zone din tara.

In copilarie, Pastele ne bucura in mod special, pentru ca are loc primavara, cand afara incepe sa se incalzeasca. Dincolo de semnificatia religioasa – invierea lui Iisus Hristos, Pastele inseamna si reinvierea naturii si pregatirea casei si a sufletului pentru o etapa noua din an, una mai optimista si mai luminoasa.

Imi amintesc cateva traditii de Paste care ma bucurau in copilarie si la care nu vreau sa renunt nici acum, ca adult.

5 traditii de Paste care te pot face sa te simti mai bine

1 Trecerea pe sub masa si cantatul prohodului, in Vinerea Mare

In copilarie, nu trecea vreo Vinere Mare – vinerea dinaintea Pastelui – fara sa merg la denie, o slujba speciala care se tinea in biserica, atunci cand se canta si prohodul. Ne adunam copii de toate varstele si formam doua coruri. Era o bucurie sa cantam! Dar, inainte de aceasta slujba, copiii mai mici treceau pe sub o masa plina de flori asezata in mijlocul bisericii.

2 Inrositul si incondeiatul de oua

Una dintre cele mai importante traditii de Paste este inrositul oualor. Incepand cu Joia Mare, oamenii vopsesc ouale in diferite culori. Cel mai mult se foloseste culoarea rosie, dar unii vopsesc ouale si in galben, verde, albastru si chiar negru.

In unele regiuni, oamenii incondeiaza oua cu ceara topita, desenand diferite modele. Ouale sunt decorate folosind o unealta speciala, numita chisita.

3 Hainele noi

Daca ouale rosii sunt o mare bucurie in copilarie, dar si ca adult, hainele noi pe care le imbracam in ziua de Pasti erau nu doar motiv de bucurie, ci si de mandrie. Toti copiii ieseau afara imbracati frumos. Era un fel de parada a modei celor mici. Este o traditie pe care as vrea sa o pastrez si acum, la maturitate.

4 Lumina de Pasti dusa acasa

Cei care merg la slujba de Inviere si iau lumina e bine sa mearga cu lumanarea aprinsa pana acasa. Se spune ca, astfel, casa va fi protejata de rele in anul urmator.

5 Spalatul pe fata cu apa in care ai pus un ou rosu

In mai multe sate din Romania, traditia cere sa ne spalam pe fata cu apa dintr-un vas in care au fost puse flori, bani si un ou rosu. Se spune ca, astfel, vom fi sanatosi, frumosi si bogati. Cel care se spala ultimul din acest vas ia banii.

FOTO: Guliver

Citeste si: Oua de ciocolata pentru masa de Paste, reteta raw vegana.