un job care nu-ti place afecteaza sanatatea

Daca ai un job care nu-ti place, nu numai ca ai multe zile proaste, dar el poate avea si un grav impact asupra sanatatii tale. Persoanele care sunt nemultumite de locurile de munca pe care le au la 20-30 de ani se pot trezi cu probleme serioase de sanatate peste 10 sau 20 de ani. Acestea sunt rezultatele unui nou studiu al Asociatiei Americane de Sociologie prezentate de huffingtonpost.

“Am constatat ca exista un efect cumulativ al satisfactiei pe care o ai la locul de munca in raport cu sanatatea, iar acest efect se resimte cam pe la 40 de ani”, a declarat autorul principal al studiului Jonathan Dirlam, doctorand in sociologie la Ohio State University.

Dirlam si echipa sa au analizat datele de la peste 6.000 de participanti la sondajul respectiv, care a urmarit rezultatele participantilor din 1979 si pana-n prezent.

Cum ti-e pusa in pericol sanatatea de un job care nu-ti place

Cercetatorii au examinat traiectoria satisfactiei la locul de munca a participantilor de diverse varste si apoi au comparat datele respective cu conditiile lor de sanatate dupa ce au implinit 40 de ani. Ce au descoperit ei? Ca daca ai un job care nu-ti place la inceputul carierei este mai predispus sa faci diverse boli si in special afectiuni care-ti afecteaza sanatatea mintala. Acesti oameni sunt de obicei mai deprimati, au mai multe probleme emotionale si de somn si isi fac mult prea multe griji pentru nimic. Exista si posibilitatea aparitiei unor boli fizice, insa intr-o masura mult mai mica. Cei nesatisfacuti de locurile lor de munca au avut tendinta de a raporta mai multe probleme, cum ar fi dureri de spate si raceli frecvente in comparatie cu cei multumiti de jobul pe care-l au.

“Am constatat ca daca ai un job care nu-ti place atunci cand esti tanar, atunci vei avea probleme mai mari cu sanatatea cand inaintezi in varsta”, a declarat Dirlam pentru CBS News. Co-autorul studiului Hui Zheng, un profesor de sociologie de la Ohio State, a declarat ca rezultatele cercetarii releva importanta pe care o au chiar si primele locuri de munca asupra vietii oamenilor.

Zheng a adaugat ca, desi cercetatorii au descoperit diferente mici in alte probleme de sanatate, cum ar fi cancerul sau diabetul, aceste probleme ar putea sa apara mai tarziu in viata celor care sunt multumiti de jobul pe care-l au. “Nivelurile mai ridicate de probleme de sanatate mintala pentru cei cu satisfactie scazuta la locul de munca pot fi un precursor pentru viitoarele probleme fizice”, a spus el. “Cresterea anxietatii si a depresiei ar putea duce la probleme cardiovasculare sau la alte probleme de sanatate, care nu vor aparea pana cand oamenii nu vor fi mai in varsta.”

Studiul, prezentat pe data de 22 august, la o reuniune anuala ASA, se sprijina pe cercetari anterioare, care sugereaza o corelatie clara intre satisfactia profesionala si sanatate. Intr-un studiu facut in 2003 si care aduna rezultatele a peste 485 de studii cu privire la acest subiect, gradul de satisfactie la job s-a dovedit a fi puternic asociat cu probleme psihologice, cum ar fi epuizarea, depresia si anxietatea.

“Firmele ar trebui sa includa dezvoltarea unor politici de management al stresului pentru a identifica si a eradica practicile de lucru care cauzeaza cele mai multe nemultumiri la locul de munca, ca parte al oricarui exercitiu ce vizeaza imbunatatirea sanatatii angajatilor”, recomanda autorii studiului. “Medicii de la medicina muncii ar trebui sa ia in considerare consilierea psihologica a angajatilor pentru a evalua corect impactul pe care munca il are asupra lor.”

Citeste si: “Semne ca e timpul sa-ti schimbi locul de munca”!

Foto: Guliver