Invata sa iei decizii mai repede.

Daca pentru tine intodeauna a fost complicat sa iei decizii, respecta cateva reguli care te vor “forta” sa te hotarasti mai repede si sa salvezi timp.

Se spune ca viata noastra este definita de felul in care luam decizii. Carierele, relatiile, sanatatea, totul este infuentat de deciziile pe care le-am luat in trecut si pe care urmeaza sa le luam. Oricat de larg ar fi aceesul la informatie – sau poate tocmai de aceea – uneori devine dificil sa iei decizii.

De ce iei decizii greu

Printre motivele pentru care dureaza prea mult pana te hotarasti asupra unui lucru se afla faptul ca te gandesti prea mult inainte sa iei o decizie, tendinta de a amana mereu luarea unei decizii, incetineala, faptul ca nu te poti opri din a analiza lucrurile, teama de esec si perfectionismul, scrie Lifehacker.com.

Daca ai avut vreodata senzatia ca esti blocata si ca nu reusesti sa iei o decizie in timp util, nu te speria. Multe femei pierd o gramada de timp pana se hotarasc. Tocmai de aceea, exista niste “reguli” care te ajuta sa te hotarasti mai repede.

5 reguli care te ajuta sa te hotarasti mei repede

1. Regula de doua minute

Ideea acestei reguli este sa iti impui un deadline. De fiecare data cand trebuie sa iei decizii, aloca-ti un timp de gandire de doua minute. In felul acesta, vei fi nevoita sa analizezi rapid toate informatiile, sa faci comparatiile necesare si sa ajungi la o concluzie. Cumperi sau nu cumperi? Mananci sau nu mananci? Te duci sau nu te duci? Desigur, unele decizii importante au nevoie de mai mult timp de gandire. Dar pentru cele simple, de zi cu zi, aceasta regula e magica si te va ajuta sa scutesti mult timp.

2. Gandeste in alb sau negru

Uneori iei mai multe decizii decat e nevoie. In acest caz, e bine sa judeci in termeni de “bun” sau “rau”, ceea ce iti va simplifica mult alegerile. Aceasta regula este buna mai ales pentru cei care tind sa analizeze prea mult toate detaliile unei situatii.

3. Trage la sorti

Daca toate variantele ti se par de aceeasi valoare si nu stii pe care sa o alegi, noteaza-le pe o hartie si pune biletelele intr-o palarie. Apoi trage un bilet, la intamplare. Aceea este decizia ta. Asumati-o.

4. Concentreaza-te asupra prezentului

Uneori esti coplestita de imaginea ampla pe care o ai asupra vietii. Te gandesti cum iti va afecta fiecare decizie viitorul. Acest proces este obositor, pentru ca incerci sa vizualizezi fiecare pas pe care il vei face dupa luarea deciziei. Traieste in prezent si incearca sa iei decizii cat mai simplu, incercand sa iti usurezi pasii de mai tarziu catre indeplinirea scopului tau.

5. Nu te gandi cu teama la esec

Cel mai important motiv pentru care iti este greu sa iei decizii este teama de esec. Aceasta teama te incetineste enorm, te face sa intorci o situatie pe toate partile. In cel mai rau caz, te face sa nu mai iei nicio decizie, pentru ca te temi de efectul ei. Nu te mai teme! De obicei, atunci cand iei decizii, ele nu sunt pentru toata viata. Unele alegeri gresite pot fi imbunatatite, schimbate. Daca nu iei tu acea decizie inseamna ca altcineva o va lua pentru tine. Iti doresti asta?

Acum ca stii ce sa faci ca sa te hotarasti mai repede, afla si care sunt cele mai importante Decizii pe care orice femeie trebuie sa le ia in viata.

FOTO: istockphoto.com