nevoie de vacanta

Daca toate iti ies pe dos la serviciu, nimeni nu-ti mai este pe plac si simti ca iti pierzi rabdarea dintr-un moment in altul, iata cateva semne ca ai nevoie de o vacanta urgent.

Poate ca atunci cand ai racit si ai febra suni la serviciu pentru a te invoi o zi, dar faci acelasi lucru cand simti ca stresul te incolteste? Cele mai multe dintre noi am raspunde ca nu. In ciuda faptului ca avem nevoie de o pauza din cand in cand, nu ne-o luam…

Dar cu ce pret trecem peste semnalele de alarma pe care le trage organismul? Health.com iti atrage atentia ca, pe langa starile permanente de oboseala si epuizare, poti avea probleme digestive, insomnii, dureri de cap si te expui numeroaselor boli pe sistem nervos!

1. Colegii te intreaba deseori daca esti bine. Alte persoane pot observa inaintea ta cand incepi sa fii din ce in ce mai obosita. In cazul in care ti se spune des ca arati extenuata sau esti intrebata mereu daca te simti bine, atunci este un semn ca stresul te acapareaza si ca trebuie sa remediezi acest lucru. La fel, daca esti capricioasa, simti ca oamenii de evita si daca nu iti mai stapanesti starile de furie – in fiecare dintre aceste situatii este un semnal clar ca trebuie sa iti iei cateva zile libere.

2. Incepi sa faci greseli. Stresul cronic te detemina sa nu te mai concentrezi si sa gafezi inclusiv la serviciu. Daca esti pe finalul unui proiect si simti ca se trage de tine din toate partile, imediat dupa ce-l inchei, aranjeaza-ti un concediu. Solutia pentru a preveni greselile majore la job, care ti-ar punea pune locul in pericol, este sa pastrezi un echilibru intre efortul depus si odihna de care ai atata nevoie.

3. Esti mai cinica decat niciodata. Toata lumea te plictiseste, nimic nu te multumeste si nu poti avea nici macar un gand pozitiv cand te gandesti la locul tau de munca? Ei bine, mai ai doar un pas pana la epuizare si ai nevoie de o vacanta urgent! Echilibreaza experientele negative cu cele bune si, spre exemplu, daca te certi cu cineva la birou, rezerva-ti cateva minute in care sa dezbati episodul cu un coleg mai apropiat, cu care te poti sfatui.

4. Iti supra-aglomerezi biroul. Sigur, ai nevoie de cateva pixuri la serviciu, dar cand biroul tau e plin de rechizite, poate fi un semn de stres. Aceste obiceiuri poarta numele de comportamente contraproductive si trebuie combatute repede. Cum? Ia-ti cel putin doua pauze zi de zi, nu sari peste masa de pranz si nu ezita sa-ti rezervi o zi libera cand simti ca ai nevoie „sa iti reincarci bateriile“.

5. Te dor toate. Dureri de spate, de cap, de ochi, momente in care ai impresia ca iti cedeaza corpul – acestea sunt semne de epuizare. Nu amana sa-ti iei o zi libera, pentru ca acest lucru se poate intoarce impotriva ta!

6. Ai probleme cu stomacul. Nu doar o durere de cap poate fi un semn ca esti foarte obosita, ci si crampele de stomac. Acestea tradeaza, de multe ori, oboseala cronica si iti transmit ca ai nevoie de concediu urgent.

7. Nu dormi bine. Daca te confrunti cu insomnii, acestea sunt reversul medaliei cand vorbim despre situatii stresante. Un program foarte solicitant pe timpul zilei creste riscul sa nu poti intra in starea aceea de relaxare necesara pentru un somn bun si linistit. Invata sa iei lucrurile rand pe rand, cu calm, pentru a nu-ti afecta viata!

8. Nu-ti mai amintesti de ce ai vrut jobul pe care-l ai.Task-urile de la birou te suprasolicita si ai ajuns in faza in care te gandesti de ce lucrezi tocmai in acel loc? Pentru a nu-ti afecta locul de munca, in cazul in care este unul bun iar tu esti intr-o faza trecatoare, e bine sa te deconectezi o perioada de la serviciu.

Foto: Guliver