Ai o personalitate competitiva? Avantaje si dezavantaje.

Cand ai o personalitate competitiva poate fi greu sa ai prieteni. Dorinta ta de a fi mereu cea mai buna te poate face sa pari vanitoasa. Exista avantaje, dar si dezavantaje.

Multi dintre noi de-abia constientizam caracteristicile propriilor noastre personalitati. Tu stii daca ai sau nu o personalitate competitiva? Si, mai departe: te-ai intrebat vreodata daca aceasta personalitate competitiva te ajuta sau dimpotriva, mai rau te incurca? Cat de competitiva esti? Ti se pare ceva util?

Kelly Benemati, specialist in discursuri motivationale, care scrie pentru Huffingtonpost.com, a studiat mai multe persoane si caracteristicile personalitatilor lor. Ea a descoperit, in felul acesta, ca a avea o personalitate competitiva iti poate aduce avantaje, dar ca exista si dezavantaje. Ea mai spune ca echilibrul este cheia.

Personalitate competitiva – avantaje

Persoanele cu o personalitate competitiva persevereaza pana cand isi ating scopul, nu renunta cu usurinta si studiaza orice, in tot felul de domenii in care vor sa fie competitive, ca sa poata fi cele mai bune. De exemplu, daca vrei sa fii un intreprinzator foarte influent sau sa aduci cei mai multi bani in compania in care lucrezi sau sa ai o relatie perfecta cu partenerul tau sau sa te imbraci mai bine decat colegele tale, atunci trebuie sa studiezi ce au facut alti oameni si chiar mai mult, daca vrei sa le depasesti rezultatele.

Daca ai o personalitate competitiva faci orice ca sa iti mentii acest statut: vrei sa castigi la toate jocurile cu prietenii, la competitiile sportive si chiar si la loterie!

Daca ai acest timp de personalitate, inseamna ca ai mare incredere in tine. Iar legea atractiei functioneaza, in sensul ca te face sa ai o atitudine de invingatoare si sa faci multe lucruri mai bine decat altii. Cand crezi atat de mult in tine, esti setata pe ideea de succes, orice obstacole ai intalni. Dar cei cu o personalitate competitiva sunt, de multe ori, in competitie cu ei insisi. Vor sa fie mai buni decat ieri.

Personalitate competitiva – dezavantaje

Sa fii foarte competitiva iti aduce si dezavantaje. Cei care au personalitate competitiva sunt deseori etichetati ca fiind vanitosi, preocupati numai de sine, mofturosi, plini de sine, inflexibili si, uneori, pasiv-agresivi.

In unele cazuri exista corelatii intre personalitatea competitiva si tulburari de anxietate generalizata, cauzate de stresul ca nu castigi mereu sau nu esti mereu cel mai bun.

Echilibrul in toate este cheia succesului. La fel si in cazul personalitatii competitive. E bine sa ai o personalitate competitiva atat timp cat nu te copleseste. In loc sa te stresezi, mai bine inveti ca e ok sa mai si pierzi si, cand este cazul, mai bine inveti din greseli.

O atitudine buna si acceptarea rezultatelor, chiar daca ele nu sunt intotdeauna asa cum ti-ai dori, te vor ajuta sa nu alungi oamenii din jurul tau. Desi e greu, invata sa nu mai ridici ziduri de aparare in jurul tau ori de cate ori pierzi la un simplu boardgame.

Acm ca stii ca nu trebuie sa castigi mereu, afla si Cum sa fii fericita in cinci pasi simpli. 

FOTO: Guliver

Daca ti-a placut acest articol, da like  paginii noastre de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!