Ce sa faci daca ai o relatie dificila cu mama ta.

Simti ca ai o relatie dificila cu mama ta? Poate e timpul sa treci peste orgolii si sa "gandesti" matur intreaga situatie. Iti spunem ce trebuie sa faci ca sa te apropii de mama ta si, implicit, sa ai o relatie mai buna cu ea!

Familia e importanta. Dar ce te faci cand apar probleme intre generatii? Psihologii spun ca bariera dintre parinti si copii devine din ce in ce mai puternica. Iar asta, uneori, face confruntarile intre generatii, in special pe cele dintre parinti si copii, greu de gestionat.

Intre mame si fiice exista o conexiune speciala pana la o anumita varsta. Apoi, in multe cazuri, apar problemele. In general, neintelegerile apar in adolescenta fiicei, scrie Womanitely.com. Ti s-a intamplat la fel? Ai devenit o fiica rebela, nu ai mai acceptat sa respecti regulile si sa taci in fata observatiilor mamei tale? Atunci probabil ca lucrurile au evoluat inspre mai rau in timp si acum conflictele cu mama ta te scot din sarite.

Ce e de facut daca ai o relatie dificila cu mama ta

Vine o zi, insa, in care te gandesti ca poate nu greseste numai ea. Si decizi sa faci ceva ca sa ai o relatie mai buna cu mama ta. Daca vei fi putin mai atenta s-ar putea sa iti dai seama ca felul in care te-ai purtat cu ea a intristat-o in mod constant. Asa ca incearca sa privesti lucrurile din exterior si da-ti seama daca pe tine te-a luat valul si te-ai comportat gresit. Nu te invinovati. Erai tanara si rebela si nu mai aveai rabdare. Apoi, starea conflictuala a devenit ceva obisnuit.

Daca ai o relatie dificila cu mama ta si vrei sa o imbunatatesti trebuie sa ai multa rabdare si sa depui si tu putin efort. Tu esti cea care trebuie sa faca primul pas spre o relatie mai buna.

5 reguli pentru o relatie mama-fiica mai buna

1. Nu o trata cu tacere

Nu iti imagina ca, daca nu vorbesti cu ea, relatia va fi buna. In niciun caz. Daca tu refuzi sa interactionezi cu ea, nici ea nu va mai vorbi cu tine. Daca vrei sa inceteze acest “razboi rece”, treci la actiune! Aceasta atitudine nu va face decat sa amplifice conflictul. Va fi plina de resentimente si se va simti singura. Mai devreme sau mai tarziu tot va trebui sa ii vorbesti, asa ca nu astepta sa imbatraneasca. Vorbeste-i deschis despre sentimentele tale si despre ce nevoi ai in relatia cu ea.

2. Nu face crize de isterie

Uneori poate e greu de suportat. Dar tipetele si crizele de isterie sunt o forma de manipulare, iar tu nu mai esti o fetita. Daca nu ai destule argumente, nu te apuca sa tipi si sa plangi in fata mamei tale. Aduna-te si ajungeti la un compromis amandoua.

Daca nu reusesti sa ii vorbesti cu calm, mai bine taci cateva minute, pana te linistesti. Nu vrei sa o faci sa creada ca esti imatura. Daca reusesti sa te controlezi vei avea, in timp, o relatie mai buna cu mama ta. Isteria influenteaza negativ atat starea psihica, dar si pe cea fizica. Si nu numai ei ii face rau, ci si tie.

3. Evita jignirile

Daca esti la cutite cu mama ta, ai grija cum i te adresezi! Uneori, cuvintele pot fi extrem de dureroase. Degeaba regreti si ii ceri scuze mai tarziu, dupa ce tot raul a fost facut. E adevarat, depinde si de caracterul ei. Daca e o femeie foarte sensibila cuvintele tale rautacioase o vor durea multa vreme. Daca vrei sa incetezi certurile cu ea si sa aveti o relatie civilizata si armonioasa, nu face reprosuri nejustificate si care o pot rani!

4. Nu baga alti membri ai familiei in conflict

Ai fost tentata sa iti amesteci tatal, fratele sau sora in conflictul care va priveste strict pe tine si pe mama ta? Probabil ca aveai nevoie de sustinerea lor. Din pacate, nu ai facut decat sa extinzi conflictul. Astfel, nefericirea poate cuprinde intreaga familie. Din cauza ta poate suferi toata familia.

E important sa inveti sa iti rezolvi singura conflictele. Acum nu mai esti copil. Nu lasa neintelegerile sa iti distruga echilibrul si fericirea. Asta este o decizie inteleapta si matura.

5. Comunica mai bine

Cat de des vorbesti cu mama ta? De fapt, intrebarea potrivita este: cat de des comunici cu mama ta? Psihologii cred ca o comunicare constanta a copiilor cu parintii lor ii face pe acestia din urma mai fericiti. Lipsa de comunicare intre mama si fiica poate crea bariere emotionale si certuri dese.

Nu numai diferenta de varsta este cea care va strica relatia. Principalul motiv exista ingropat undeva in subconstient. Cand vei afla motivul real pentru care refuzi sa comunici cu ea, vei putea sa rezolvi aceasta problema si veti avea o relatie mai buna.

Invata sa o ierti pentru insistentele ei si pentru micile greseli. Mama ta nu iti este dusman, ti-a dedicat cei mai frumosi ani ai vietii ei. Nu ii intoarce spatele! Da-i o a doua sansa pentru ca – poate nu realizezi acum – viata e foarte scurta. Mama ta iti poate fi o buna prietena fara sa astepte in schimb altceva decat putina caldura.

Acum ca stii ce e de facut daca ai o relatie dificila cu mama ta, citeste si despre cele 5 tipuri de personalitati toxicesi cum sa le eviti.

FOTO: istockphoto.com