Citim din diverse motive: pentru scoala, din placere, ca sa invatam ceva nou, ca sa evadam din realitate. Dar cititul, in special in cazul in care este relevant pentru stadiul de viata actual si pentru situatia ta, poate avea un efect profund asupra psihicului tau. Iata de ce este buna biblioterapia.

biblioterapia citeste
Citeste ori de cate ori ai o problema si vrei sa evadezi, macar pentru o perioada, din realitatea ta. Biblioterapia te va ajuta!

Biblioterapia este definita drept “prescrierea de fictiune pentru diverse afectiuni ale vietii”. “Unul dintre principalele efecte secundare ale lecturii este ca poate, intr-un mod incredibil, sa modifice felul in care vezi lumea” a declarat Susan Elderkin, coautoarea cartii The Novel Cure pentru The Huffington Post. “Am inteles ca multi oameni au experimentat asta la un moment dat in viata lor. Atunci cand citesc un roman incep sa vada lumea cu alti ochii.”

Biblioterapia – Literatura ascunde solutii pentru problemele tale de zi cu zi… Citeste, citeste, citeste!

Si acesta nu este singurul beneficiu stiintific al literaturii. Ea te ajuta sa fii mai putin stresata, iti imbunatateste calitatea somnului, atenueaza simptomele de depresie si protejeaza creierul impotriva bolii Alzheimer. Conform unui studiu facut in 2013 persoanele care citesc opere de fictiune devin mai empatice cu cei din jur pentru ca sunt obisnuite sa fie “transportate emotional” in alte locuri si sa ia legatura cu noi personaje.

“Biblioterapia ii poate ajuta pe oamenii care trec prin diverse situatii cruciale in viata: isi schimba jobul sau cariera, isi iau un an sabatic, au un copil, trec printr-un divort, au o aventura extraconjugala sau au alte probleme care necesita un alt unghi de abordare” explica Susan Elderkin. “Sfatul nostru este sa citeasca intre 6 si 8 carti. Acestea ii vor ajuta sa-si cantareasca mai bine problema.”

Termenul “biblioterapie” a fost folosit pentru prima data la inceputul secolului 20 in articolul “The Literary Critic” publicat in The Atlantic Monthly. In cadrul lui, biblioterapia insemna o forma de tratament prin citit care avea tot felul de puteri terapeutice si era considerata o noua stiinta.

Citeste si: “3 carti de citit in zilele cand nu te-ai da jos din pat”!

Foto: iStockphotos.com