birou dezordonat exista haos creativ

“Daca un birou dezordonat este semnul unei minti dezordonate, atunci oare ce inseamna unul gol?” se intreba Albert Einstein, iar un nou studiu vine cu un raspuns la aceasta dilema interesanta...

Citesti saptamanal articole care te invata sa fii mai organizata insa adevarul e ca tu te simti minunat cu un birou dezordonat si intr-o camera in care domneste haosul. Daca ai o meserie creativa, in care trebuie sa-ti folosesti din plin imaginatia atunci ar fi mai bine sa-ti urmezi instinctul. Un studiu a aratat ca dezordinea are si parti bune.
Intr-
o cercetare publicata in numarul din septembrie al revistei Psychological Science, Kathleen Vohs, de la Universitatea din Minnesota Carlson School of Management, a constatat ca lucrul intr-o camera curata ii incurajeaza pe oameni sa fie mai responsabili social, sa faca lucruri bune, sa se implice in activitati caritabile si sa manance mai sanatos. Dar si cei care lucreaza intr-o camera dezordonata par sa aiba de castigat. Haosul din mediul lor de lucru ii determina sa incerce adesea lucruri noi si sa vina cu multe idei creative.

Un birou dezordonat vine cu avantajele lui

Vohs a efectuat doua experimente pentru a ajunge la aceste concluzii. In primul a rugat 34 de persoane sa completeze niste chestionare. Jumatate dintre ei au lucrat intr-o camera ordonata, in timp ce ceilalti au lucrat intr-o camera cu carti si hartii imprastiate peste tot. După aceea, Vohs si colegii ei au cerut participantilor sa contribuie in mod voluntar la o organizatie de caritate, apoi le-a oferit posibilitatea de a alege dintr-un mar sau un baton de ciocolata inainte de a parasi incaperea. Cercetatorii au descoperit ca 82% dintre participantii din camera curata au donat bani si doar 47% din grupul doi au ales sa se implice in actiunea caritabila. De asemenea, 67% dintre participantii din prima camera au ales marul si doar 20% din grupul secund au facut alegerea sanatoasa. Deci “ordonatii” castiga doua puncte la acest capitol.

Dar in experimentul urmator, cercetatorii au cerut altor 48 de participanti sa vina cu idei de utilizari noi pentru o minge de ping-pong. Din nou, jumatate dintre participanti au lucrat la un birou dezordonat si jumatate intr-o camera impecabila. Participantii au venit cu acelasi numar de idei, insa cele ale persoanelor din camera dezordonata erau mult mai creative.
Cercetarea a primit
multa atentie din partea mass-media si Vohs crede ca stie si de ce: “Exista o industrie de miliarde de dolari care incearca sa-i faca pe oameni sa-si faca curat in viata. In relatiile cu iubitii, la job, toata lumea isi doreste sa fii impecabil… dar in anumite situatii dezordinea este buna. Si cred ca acum oamenii dezordonati se simt mai bine.

Citeste si: Elibereaza stresul cotidian printr-o terapie acasa!

Foto: stocksnap.io/Kaboompics