pe ce cheltuiesti banii

Eu una am ajuns la aceasta concluzie in urma cu vreo doi ani, cand nu mai aveam spatiu in dulapuri pentru haine, in schimb, era teribil de frustrata pentru ca nu mai mersesem intr-o vacanta de peste un an. Mi-am vandut o parte dintre piesele fata de care nu mai simteam niciun fel de atractie si cu banii stransi am fugit intr-o vacanta in Grecia. Iar acum vine si un studiu care ma asigura ca bine am facut.

O cercetare recenta facuta de oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell din New York, a confirmat faptul ca acea cheie a fericirii pe care o cautam noi se gaseste mai degraba in experiente decat in lucruri materiale.

Studiul a durat doua decenii si a fost condus de Dr. Thomas Gilovich, care spune ca una dintre diferentele de baza intre valoarea unei experiente si cea a unui obiect este adaptarea. “Cumparam lucruri ca sa fim fericiti si reusit. Dar numai pentru o vreme. Lucrurile noi sunt incitante pentru inceput, dar apoi ne adaptam la ele.”

In loc sa-ti cheltuiesti banii pe lucruri mai bine ii investesti in experiente

Practic, ne obisnuim cu lucrurile pe care le detinem fizic, si de-a lungul timpului fericirea generata de ele se diminueaza. Pe de alta parte, fericirea care provine de la lucrurile pe care le-am facut ne insoteste in peranenta. Experientele devin o parte din noi si din identitatea noastra. (De asta jocul tau Nintendo pe care ti l-ai dorit atat de mult in copilarie zace ingropat cine stie pe unde, insa inca-ti amintesti de vacanta ta de o saptamana pe o insula).

Gilovich sugereaza ca, in loc sa economisesti luna de luna pentru un televizor cu plasma cu o diagonala mai mare, ar fi mai inspirat sa-ti cheltuiesti banii pe experiente precum calatorii, sau chiar activitati in aer liber, sa faci cursuri prin care sa te specializezi pe anumite hobby-uri care-ti plac si sa vizitezi ori de cate ori ai ocazia expozitii.

“Poti aprecia in continuare lucrurile materiale. Ba chiar te poti gandi ca o parte din identitatea ta este conectata la acele lucruri, dar cu toate acestea ele raman separate de tine”, spune Gilovich. “In schimb, experientele chiar sunt o parte din tine. Suntem suma totala a experientelor noastre.”

Citeste si: “Prima vacanta in doi: de ce reguli trebuie sa tii cont”!

Foto: iStockphotos