Hartuirea sexuala. Cum iti poate afecta sanatatea fizica si psihica.

Hartuirea sexuala e o problema serioasa, care incepe sa fie verbalizata cu mai mult curaj in zilele noastre. Afla cum te poate afecta, pe tine sau pe prietenele tale, si de ce e important sa cauti rezolvare la specialisti si la oamenii apropiati.

Hartuirea sexuala este o problema serioasa. Ea nu inseamna numai viol, ci si avansuri sau complimente nedorite, aluzii sexuale sau atingeri. Te poate afecta psihic, dar nu numai. In cazurile severe, hartuirea aduce dupa sine si probleme de sanatate, majoritatea cauzate de stres si scaderea imunitatii, noteaza Health.com.

Cum te afecteaza hartuirea sexuala

1. Hartuirea sexuala si sanatatea

Cand cineva este victima hartuirii sexuale – cum este cazul violului – e evident ca aceasta ii poate afecta sanatatea fizica. Dar chiar si hartuirea sexuala care nu este fizica poate avea efecte de durata asupra persoanei expuse. Constrangerea, contactul sexual nedorit, comentariile si avansurile agresive pot sa iti influenteze inclusiv sanatatea fizica.

2. Depresia si anxietatea

Oricine a fost supus unor avansuri sexuale nadorite stie ca acele cuvinte sau actiuni pot sa te urmareasca de-a lungul vietii, mai ales daca s-au repetat. Un studiu realizat pe 7.000 de persoane din Danemarca a aratat ca angajatii care sunt hartuiti sexual de superiorii, subordonatii sau colegii lor, dezvolta simptome de depresie mai severe decat persoanele care sunt hartuite de clienti.

3. Stima de sine scazuta si o imagine proasta asupra propriului corp

Hartuirea sexuala scade stima de sine si imaginea creata asupra propriului corp, chiar daca unele comentariile sunt, la suprafata, complimente. Hartuitorii isi exercita puterea asupra victimei, indiferent ca le este sef, mentor sau cineva cu mai multi bani sau cu un statut superior. Atentia sexuala nedorita agraveaza problemele legate de stima de sine, potrivit unui studiu recent.

4. Evitarea unor locuri sau activitati

Hartuirea poate sa-ti ia bucuria de a mai frecventa unele locuri sau activitati care iti faceau placere inainte. “Oamenii isi pot schimba obiceiurile si rutina zilnica doar ca sa scape de acest tip de hartuire. Alteori, se retrag din orice fel de activitati sau intalniri, mai ales daca prietenii si familia nu ii sprijina si daca nu simt ca au cu cine sa isi discute problemele”, spune Christine Courtois, psiholog de trauma in Washington.

5. Tulburari de alimentatie sau pierderea apetitului

Christine Courtois mai spune si ca scaderea stimei de sine aduce, deseori, dupa sine, si tulburari alimentare. De asemenea, stresul contribuie la scaderea apetitului. Din acest motiv, pot aparea deficiente nutritive si scadere in greutate.

6. Hormoni ai stresului incontrolabili

Creierul percepe hartuirea sexuala ca pe o amenintare si produce hormoni ai stresului. Astfel, cortizolul poate sa te faca sa fii anxioasa si defensiva. Pe termen scurt, cortizolul te protejeaza, dar, cand stresul devine cronic, iti poate afecta sanatatea fizica: cresc inflamatiile, iar acestea scad imunitatea.

7. Pierderea locuintei

In cazuri grave, hartuirea sexuala poate afecta psihic extrem de puternic o persoana, aceasta nemaireusind sa dezvolte o relatie sau sa mentina un loc de munca. In timp, aceste probleme pot duce la pierderea locuintei si la un stil de viata dezorganizat.

8. Probleme cu inima

Problemele fizice nu se opresc aici. Un alt studiu a demonstrat ca femeile care au trecut prin trei sau mai multe traume au o inima mai slaba si un sistem vascular care functioneaza mai prost.

9. Probleme legate de cariera

Hartuirea la locul de munca nu numai ca te face sa te simti inconfortabil, ci poate chiar sa impiedice o persoana sa avanseze sau sa fie motivata. Acest lucru are consecinte profesionale si financiare. Acest lucru se intampla frecvent in domeniile dominate de barbati, cum ar fi cercetarea stiintifica sau tehnologia.

10`. Tulburari ale somnului

Persoanele care trec prin experiente traumatizante, cum este hartuirea, ajung sa aiba insomnia. Iar, cand adorm, e posibil sa aiba cosmaruri.

FOTO: Guliver

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre campania #MeToo din Social Media.