masuri de siguranta cutremur incendiu

Prevenirea este cea mai buna metoda prin care te poti proteja pe tine si pe cei dragi. Citeste cateva masuri de siguranta care te ajuta sa reactionezi corect atunci cand te confrunti cu un incendiu sau cu un cutremur!

Ce e de facut inainte de un cutremur

Afla care e riscul ca locuinta ta sa fie afectata. Cerceteaza daca te afli intr-o zona periculoasa a orasului, care a mai fost afectata in trecut si daca blocul in care este situat apartamentul tau are un risc seismic ridicat.

Daca stai la casa incearca sa-ti consolidezi peretii de rezistenta si fundatia, daca stai la bloc intereseaza-te cat ar costa intregul proces si adu acest subiect in discutie asociatiei de locatari. Nu ai cum sa faci asta? Atunci incearca sa te asiguri ca mobila ta este bine prinsa in perete ca sa eviti probleme si mai mari in cazul unui cutremur.

Fa o trusa de urgenta pentru astfel de momente. Ea ar trebui sa includa hrana care nu se strica, apa, medicamente si bandaje pentru un prim ajutor, lanterna, baterii, fluier, patura si alte mici lucruri necesare supravieturii pentru cateva zile.

In timpul unui cutremur ar trebui sa…

…nu stai langa geamuri si mobila care poate cadea

…te adapostesti sub o grinda sau sub tocul unei usi fara sticla

…nu incerci sa iesi afara pana cand nu se opreste seismul

Dupa un cutremur…

Pregateste-te pentru un altul. Multe seisme sunt urmate de replici, iar acestea pot aparea uneori chiar si la cateva saptamani dupa el.

Verifica-ti tevile de gaze pentru a te asigura ca nu exista scurgeri. Daca simti miros de gaz opreste gazele si cheama o companie sa verifice. Nu aprinde focul inainte de a face aceste verificari.

Verifica instalatia electrica. Daca observi fire iesite atunci opreste si instalatia electrica si cheama un specialist sa rezolve problema.

Nu te descalta. Sunt sanse mari sa fie sticla sparta pe jos asa ca ar trebui sa verifici ca e totul in regula inainte de a te relaxa.

Masuri de siguranta pentru prevenirea unui incendiu

Alarmele de fum si detectoarele de caldura salveaza vieti. Asigura-te ca locuinta ta este echipata cu suficiente alarme de fum si detectoare de caldura pentru a descoperi din timp incendiul. Astfel tu si familia ta vezi avea suficient timp sa plecati de acolo in conditii de siguranta.

Extinctoarele n-ar trebui sa fie prezente doar in spatii de birouri si localuri. Plaseaza stingatoare de incendiu si-n casa ta, in locuri accesibile. Asigura-te ca toti membrii familiei sau toti cei cu care locuiesti stiu de ele si discuta despre cum se utilizeaza.

Gandeste-te si la instalatii de sprinklere. Atunci cand faci schimbari majore in casa ia considerare si instalarea de sprinklere care sa porneasca in momentul in care este detectat un posibil incendiu.

Stabileste un plan de securitate

Discuta cu cei din casa cel putin doua cai de evacuare din locuinta in caz de incendiu si alege un loc de intalnire in afara ei. Cu copiii mici ar trebui sa faci periodic simulari de incendii pentru a-i invata cum sa procedeze in cazul in care se va intampla ceva. Daca focul e deja mare trebuie sa te tarasti pe podea, deoarece caldura si fumul se duc in sus. Nu atinge manerul usii inainte de a te asigura ca nu e fierbinte si mergi direct la locul de intalnire prestabilit. Nu te intoarce niciodata intr-o cladire in flacari pentru a recupera obiecte dragi.

Foto: iStockphoto