muzica trista si depresia

Muzica trista este cea care predomina in playlistul tau? Chiar daca ai impresia ca te ajuta sa treci mai bine peste probleme sau ti se pare mult mai intensa, mai profunda, ea are si un dezavantaj, deloc de neglijat!

Cand asculti melodii triste de la artisti, precum Elliott Smith, Sufjan Stevens sau Lana Del Rey, te simti cu adevarat mai bine? Potrivit studiilor publicate recent in Frontiers in Human Neurosciencepe, sunt sanse mai mari ca oamenii care asculta frecvent muzica trista sau agresiva sa se confrunte cu niveluri crescute de anxietate sau nevroza decat cei care au un playlist pozitiv, optimist.

Studiul s-a desfasurat la Centrul pentru Interdisciplinary Music Research de la Universitatile Jyväskylä si Aalto din Finland si la Universitatea Aarhus din Danemarca. Participantii la studiu au ascultat melodii vesele, triste sau infricosatoare ca sa li se testeze activitatea neuronala. Rezultatele au fost comparate cu semnele de sanatate mintala care indica anxietatea, nevroza, si depresie.

Muzica trista poate agrava starea de spirit in loc s-o amelioreze

Profesorul Elvira Brattico, autorul principal al studiului, a declarat ca rezultatele “arata o legatura clara intre stilurile muzicale pe care le asculti si activarea mPFC, ceea ce ar putea insemna ca anumite stiluri muzicale au efecte pe termen lung asupra creierului.”

“Unele moduri prin care faci fata emotiilor negative, cum ar fi sa te gandesti incontinuu la lucrurile care te-au suparat, sunt legate de o sanatate mintala precara. Ne-am dorit sa aflam daca ar putea exista efecte negative si atunci cand asculti anumite piese”, a adaugat co-autoarea studiului si terapeutul muzical Emily Carlson. “Speram ca munca noastra ii incurajeaza pe toti sa se gandeasca la modul in care muzica i-ar putea ajuta sau le-au putea afecta propria lor stare de spirit.”

Asa ca data viitoare cand esti tentata sa asculti piesa Take Care a lui Drake incearca sa rezisti tentatiei de a apasa Play. S-ar putea sa nu merite suferinta pe care o cauzeaza pe termen lung.

Rezultatele acestui studiu contrazic totusi concluziile unei alte cercetari care sustinea fix contrariul: “Muzica trista e un antidot neobisnuit pentru melancolie”.

Foto: Guliver