dormi pana tarziu avantaje

Un nou studiu, prezentat de medicaldaily.com, arata ca desi suntem invatati de mici sa ne trezim devreme pentru ca doar asa vom avea timp sa facem tot ce ne-am propus, daca dormi pana tarziu esti mai... inteligent si mai creativ.

Cercetatorii de la Universitatea din Madrid au studiat peste 1.000 de adolescenti si au constatat ca “bufnitele” nocturne au invins “ciocarliile” matinale la capitolul calitati. Cei care lucreaza noaptea si se trezesc tarziu dimineata fac rationamente inductive si au o gandire analitica mult mai buna.

“Ce are de-a face noaptea cu somnul?” se intreba John Milton, poetul britanic din secolul 17, care a lucrat ca functionar public printre oamenii, care aveau obligatia sa se trezeasca devreme. Intr-adevar, cei care se trezesc de dimineata sunt de obicei premiantii clasei la scoala, insa colegii lor, care rateaza prima ora de curs au mai mult succes ulterior, la locul de munca. Diferentele in ritmul circadian presetat ar putea explica avantajul la scoala ai celor matinali. George W. Bush, Thomas Edison si Ernest Hemingway au fost printre putinii care se trezeau si devreme si avut si succes in cariera. Insa de obicei cei care se trezesc tarziu sunt privilegiatii care au parte de un statut aparte la job si un salariu pe masura.

Dormi pana tarziu? Nu esti neaparat si mai fericita…

Un studiu anterior realizat de US Air Force, a aratat ca persoanele care se trezesc tarziu, au o gandire analitica mai buna chiar si atunci cand cercetatorii i-au testat dimineata. Un studiu realizat de Universitatea din Southampton a constatat de asemenea, ca asa-zisii lenesi ajung sa aiba venituri medii mai mari si dobandesc elementele caracteristice unei vieti bune: o casa confortabila, o masina la dispozitie si un job care nu presupune munca fizica.
Jim Horne, profesor la Universitatea Loughborough, a comentat cu privire la rezultatele studiilor. “Persoanele care stau pana seara tarziu tind sa fie mai degraba oamenii extrovertiti, poeti, artisti si inventatori, in timp ce persoanele matinale sunt cele care stiu sa faca deductii logice si ajung sa lucreze in domenii precum contabilitatea.”

Cercetatorii din Spania au identificat ca 32 la suta din cei chestionati sunt “bufnite” de noapte si 25% ciocarlii, iar grupul care a ramas nu putea fi incadrat in nicio categorie. In incercarea de a explica diferenta dintre aceste două grupuri, unii oameni de stiinta sustin ca persoanele care dorm pana tarziu experimenteaza o inteligenta superioara asociata cu activitatile dupa apusul soarelui, tipice unor minti curioase.

Cu toate acestea, un studiu publicat in 2012 in revista Emotion arata ca persoanele matinale sunt mai fericite decat cele care se trezesc tarziu. Ritmul lor natural este probabil unul mult mai adecvat si mai in ton cu societatea moderna.

Citeste si: “Vrei sa ai succes in cariera? Bill Gates iti spune cum”!

Foto: iStockphoto