efectele benefice ale plansului femeie trista

Nu te simti tocmai in apele tale? O sesiune de plans s-ar putea sa fie tot ce ai nevoie pentru a-ti ridica moralul. Noi cercetari arata ca desi nu te simti tocmai bine imediat dupa ce plangi, la aproximativ 90 de minute distanta starea ta va fi mult mai buna. Iata care sunt efectele benefice ale plansului.

“Acesta este primul studiu care a demonstrat o relatie clara intre plansul indus experimental si imbunatatirea starii de bine pe termen lung”, a scris cercetatorul principal al experimentului Asmir Gracanin de la Universitatea Tilburg din Olanda. Iata care sunt efectele benefice ale plansului.

In trecut au mai existat si alte cercetari pe aceasta tema care au oferit insa rezultate contradictorii. Studiile retrospective care solicitau oamenilor sa-si aminteasca o situatie care i-a facut sa planga au arata ca aceasta manifestare imbunatateste starea de spirit. Dar studiile de laborator, care evalueaza starea de spirit ale oamenilor pe o scara precisa imediat dupa plans, au aratat ca oamenii se simt mai rau dupa ce fac asta. Gracanin a masurat insa starea de spirit a oamenilor in trei momente diferite: imediat dupa plans, la 20 de minute dupa aceea si apoi la 90 de minute.

Efectele benefice ale plansului – Plansul influenteaza in diverse moduri starea de spirit

Pentru a-i face pe oameni sa planga, Gracanin le-a aratat celor 72 de participanti o versiune editata a filmelor: “La Vita e Bella” si “Hachi: povestea unui caine”. 69% dintre cei care au vazut “Hachi” si 40% dintre cei care au vazut “La Vita e Bella” au plans, iar imediat dupa aceea au completat niste chestionare. Participantii au mai raspuns la cateva intrebari si dupa 20 de minute, dar si dupa 90 de minute.

Pentru a vedea cum le-a influentat plansul starea de spirit, Gracanin si echipa lui, au comparat rezultatele participantilor in diverse momente. Ei au descoperit ca-n prima faza plansul iti inrautateste starea de spirit, dupa care te calmezi si revii la cea initiala, iar apoi, dupa 90 de minute, te vei simti mai bine decat te simteai inainte de a plange. Deci plansul are un efect mai mult decat binefacator asupra ta.

Citeste si: “Anne Hathaway plange. De ce?”!

Foto: iStockphotos