plimbarile in aer liber femei in camp cu maci

Te simti diferit daca te plimbi in parc sau daca faci cativa pasi pe stradutele orasului? Plimbarile in aer liber iti schimba viziunea asupra vietii.

Plimbarile in aer liber iti pot limpezi gandurile si pot schimba felul in care creierul tau functioneaza. Iti imbunatatesc starea psihica, arata un studiu recent care a analizat efectele fizice pe care le au plimbarile in aer liber asupra creierului.

Din ce in ce mai multa lume se muta in orase si petrece mai putin timp in natura sau in spatii deschise. Cei care locuiesc la oras prezinta un risc mai mare de anxietate, depresie si alte probleme psihice decat cei care isi duc viata de zi cu zi in afara zonei urbane, arata studiul, citat de guardiannews.com.

Cauta zone verzi pentru plimbarile in aer liber!

Un absolvent al Universitatii Stanford, Gregory Bratman, a cercetat felul in care plimbarile in aer liber iti influenteaza sanatatea emotionala. El si colegii lui au observat ca voluntarii care s-au plimbat in zona verde a campusului Stanford au fost mult mai fericiti decat cei care au facut plimbari la fel de lungi in apropierea unor zone cu trafic intens.

In contextul globalizarii, plimbarile in aer liber, cat mai aproape de natura ar putea fi vitale pentru psihic.

Dar, pentru ca acest studiu era destul de neclar, Gregory Bratman  si-a propus sa analizeze si mecanismele neurologice prin care trece creierul cand petreci timp in natura. Asa ca a initiat un alt studiu, care a acordat o atentie deosebita felului in care oamenii isi analizeaza propriile vieti atunci cand merg la plimbare.

Este vorba despre asa-zisa “despicare a firului in patru”, acea stare care nu iti da pace si care te face sa te concentrezi asupra partilor negative ale vietii tale. Un obicei nesanatos si inutil, care poate duce la depresie si care apare mai degraba in mediul urban.

Plimbarile in aer liber te ajuta sa te concentrezi mai bine

Studiul a aratat ca plimbarile in natura te fac sa te framanti mai putin, scad anxietatea, imbunatatesc memoria si te ajuta sa iti indeplinesti mai usor sarcinile. Altfel spus, iti imbunatatesc starea afectiva si cognitiva.

Participantii la studiu care au facut plimbari de 90 de minute in medii naturale s-au concentrat mai putin pe aspectele negative ale vietilor lor si au aratat o activitate neuronala mai mica in acele zone ale creierului care sunt corelate cu bolile psihice, comparativ cu cei care s-au plimbat tot atat in mediul urban, potrivit Pnas.org.

Acest studiu arata ca parcurile si plimbarile cat mai aproape de natura ar putea fi vitale pentru sanatatea psihica, mai ales avand in vedere fenomenul de globalizare prin care trece lumea.

Acum ca stii cat de importante sunt plimbarile in aer liber, afla si 3 reguli de care sa tii cont cand incepi sa alergi in natura.

Foto: Guliver