puterea de concentrare oameni pesti

Puterea de concentrare a carasilor aurii e mai buna decat a oamenilor. Nu e o gluma, ci o realitate descoperita in urma unui studiu realizat de Microsoft!

Dintre toate filmele cu specii care incearca sa preia controlul asupra umanitatii niciunul nu s-a concentrat pe carasii aurii. Cu toate acestea, carasii aurii ar putea conduce lumea deoarece, momentan, puterea de concentrare a acestora e mai mare decat a oamenilor.

Potrivit unui studiu facut in aceasta primavara de Microsoft, puterea de concentrare umana a scazut sub cea a carasilor aurii si de vina sunt gadgeturile pe care le folosim pentru a urmari clipuri pe Youtube sau pentru a ne juca Candy Crush Saga. Cercetatorii au cronometrat ca durata medie de atentie a oamenilor este de doar 8 secunde, iar a carasilor aurii de 9 secunde. In 2000 durata medie a atentiei oamenilor era de 12 secunde, deci scaderea este una considerabila.

Studiu Microsoft despre puterea de concentrare

Studiul Microsoft despre puterea de concentrare a fost format din doua parti. Intial, in cercetare, au fost implicati 2.000 de participanti care au jucat diverse jocuri de memorie prin care se testa capacitatea lor de concentrare in timp ce indeplineau mai multe sarcini repetitive.

Puterea de concentrare scade, capacitatea de a fi multitasking creste

A doua parte a studiului despre puterea de concentrare a urmarit un esantion mai mic de doar 112 participanti carora le-a fost masurata activitatea creierului in timp ce interactionau cu diverse tipuri de mass-media, dar faceau simultan si alte sarcini.

Studiul Microsoft a descoperit ca oamenii (sau canadieni cel putin) sunt mult mai usor de distras cand in preajma lor se afla niste dispozitive cu ecrane. “Stilul de viata digital afecteaza capacitatea de a ramane concentrat pentru perioade lungi de timp. Persoanele care consuma mai multe surse mass-media si entuziastii social-media lupta sa se concentreze atunci cand e nevoie sa fie atenti pentru perioade mai lungi de timp”, a fost concluzia raportului.

Cu toate acestea, au reiesit si niste vesti bune din studiu. Chiar daca puterea de concentrare ni s-a diminuat din cauza acestor gadgeturi, capacitatea noastra de a fi multitasking a crescut. Potrivit raportului, participantii care folosesc adesea gadgeturi prelucreaza mai bine informatiile care provin din surse diferite.

Citeste si: “Lipsa de concentrare si probleme de memorie? Stresul e de vina”!

Foto: Thinkstock