Stim deja ca un somn bun ne protejeaza amintirile si ne ajuta sa nu le uitam, dar acum, multumita unui nou studiu, am aflat ca el face si mai accesibile pe perioada cand suntem treze.

cum influenteaza memoria un somn bun

Oamenii de stiinta de la University of Exeter and the Basque Centre for Cognition, Brain and Language au analizat relatia dintre somn si functiile de memorie ale creierului, mergand pe ideea ca amintirile ar putea fi consolidate si ar putea deveni mai disponibile pentru utilizare in zilele urmatoare.

“Somnul aproape dubleaza sansele noastre de a ne aminti lucruri pe care nu le mai tineam minte inainte”, a declarat cercetatorul Nicolas Dumay la finalizarea studiului. “Felul in care somnul ne influenteaza memoria arata ca anumite amintiri devin mai intense peste noapte, iar asta demonstreaza ca desi noi dormim, creierul nostru repeta anumite informatii pe care le marcheaza ca fiind importante.”

Pentru cercetare, Dumay si echipa sa au dat participantilor un anumit numar de cuvinte de memorat si apoi i-au rugat sa si le aminteasca imediat dupa ce le-au spus si apoi dupa ce au petrecut timp dormind sau in stare de veghe. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca spre deosebire de starea de veghe somnul i-a ajutat pe acestia sa-si aminteasca mai multe cuvinte. In mod evident nimeni nu nega faptul ca un somn bun este crucial pentru un creier sanatos, iar acum avem chiar mai multe dovezi care confirma asta.

Citeste si: “3 uleiuri esentiale care te ajuta sa ai un somn bun”!

Foto: Guliver