te simti adesea vinovata

Stiai ca-n mandarina, un dialect al limbii chineze, exista doua cuvinte pentru egoist? Unul se refera la persoanele care fac ceva spre binele lor, iar altul se refera la lacomie, cruzime. In engleza si-n romana exista un singur cuvant pentru ambele sensuri si tocmai de aceea confundam adesea lucrurile.

Un articol publicat pe greatist.com ne indeamna sa fim mai intelegatori cu noi insine. Sa nu ne mai “pedepsim” pentru orice lucru pe care nu reusim sa-l indeplinim si sa nu ne mai cautam zi de zi nod in papura.

N-ar trebui sa te simti vinovata ca…

… nu ti-ai verificat e-mailul din trei in trei minute

Program de lucru exista cu un motiv. E-mailurile primite seara de la clienti pot astepta pana maine dimineata si nu, n-ar trebui sa-ti verifici e-mailul in weekend sau din vacanta chiar daca iti doresti ca lucrurile sa mearga bine la job. Daca-ti dai din cand in cand cate o pauza binemeritata atunci si randamentul tau va fi mai crescut in orele de job.

… te rasfeti cu ceva scump

Esti in general campioana la economisit, dar iti doresti sa te rasfeti cu o pereche de pantofi inainte sa se termine toamna sau cu un ceas Apple? Vrei sa-ti comanzi sushi de doua ori pe saptamana? Sau sa-ti faci un abonament la masaj? Daca rasfatul la care visezi nu-ti da complet peste cap bugetul atunci ar trebui sa-ti indeplinesti dorinta. Nu e nimic rau in a spune Da, dupa o perioada lunga in care ti-ai tot refuzat dorintele.

… nu te vezi suficient de des cu parintii tai

Daca te-ai mutat de la ai tai intr-un alt oras care nu e tocmai la o aruncatura de bat de locul natal atunci n-ar trebui sa te simti vinovata ca ii vezi doar de cateva ori pe ani. Sunt multe persoane in situatia ta insa nu exista o alternativa. Daca nu sunt perspective de joburi pentru tine acolo atunci e clar ca trebuie sa faci un sacrificiu. Viata separa uneori oamenii si nu trebuie sa traiesti cu remuscari. Parintii tai si-ar dori sa fii fericita si-n plus puteti petrece momente minunate atunci cand vin vacantele.

… pui punct unei relatii

Stiu oameni care continua sa fie impreuna pentru ca se simt vinovati fata de celalalt daca s-ar desparti. Insa pe termen lung unde te poate duce o astfel de gandire? Nu e o decizie cinstita sa fii intr-o relatie care stii sigur ca nu merge. Iar vina pe care o vei resimti la inceput va trece destul de rapid, iar singurul regret pe care-l vei avea este ca nu ai luat aceasta decizie mai repede.

Citeste si: “S-a incheiat relatia voastra? Nu te mai invinovati”!

Foto: iStockphoto