anxietatea sexuala

Anxietatea sexuala poate sa ne afecteze serios atat viata intima, cat si conexiunea la nivel emotional cu partenerul de cuplu. Pentru o viata sexuala sanatoasa, teama de intimitate poate fi un mare impediment.

In momente dificile, in care stima de sine scazuta ne afecteaza imaginea de sine, ne temem ca nu mai suntem suficient de atragatori. Si astfel intervine anxietatea sexuala.

Anxietatea sexuala cunoaste trei modalitati de expresie:

  • Corpul meu nu este suficient de atragator
  • Nu incerc/ nu cunosc pozitii sexuale incitante si partenerul nu este satisfacut
  • Obosesc prea repede

Atunci cand anxietatea sexuala dureaza un timp indelungat, va interveni si teama de intimitate. Ceea ce va anula posibilitatea de a avea o viata sexuala sanatoasa.

De fapt, fricile noastre legate de sex sau performanta sexuala par a se invarti in jurul faptului ca sexul pare o activitate atletica si daca corpul nu ne permite miscari flexibile, nici excitarea sau satisfactia nu va fi masura.

Si totusi, psihologii de la The Book of Life sustin faptul ca nu de aspectul fizic sau de capacitatile trupului de temem. Erotismul este amenintat tocmai de mintile noastre. Astfel stima de sine scazuta va crea o anxietate sexuala puternica, intrucat la momentul actului sexual, suntem cel mai aproape de starea naturala si cei mai vulnerabili, deci ne putem simti foarte judecati.

Studiile noi releva insa faptul ca intre doi oameni cu trupuri totalmente diferite se poate genera o forma incredibila de erotism si atractie sexuala. Si asta tocmai pentru a sublinia conceptul ca erotismul tine cu totul de psihic, de mintal.

O viata sexuala sanatoasa presupune expresia pura a satisfactiei, insa mai ales a sinelui autentic, fara “masca”. Daca nu exista teama de intimitate sau daca anxietatea sexuala lipseste, sexul este momentul in care:

  • Ne putem dori sa ne lasam controlati
  • Ne putem pune in scena cele mai ascunse fantezii sexuale
  • Ne putem exprima cele mai intime ganduri legate de ceea ce ne excita: limbaj erotic, posibilitatea de a fi priviti de o a treia persoana
  • Putem sa recunoastem ca interesul nostru erotic nu se rezuma doar la zona intima, ci ca avem si alte zone erogene, precum gatul, incheieturile sau coapsele.

Sexualitatea, atunci cand anxietatea sexuala nu exista, are rolul de a elibera excitarea, de a ne elibera pe noi de tabuurile vietilor noastre. Intr-un loc intim, in care ne simtim in siguranta, putem oferi tot ce avem mai bun partenerului.

Daca partenerul nu este satisfacut, gandeste-te mai bine la felul in care il faci sa se simta, nu neaparat la pozitiile sexuale acrobatice, care uneori pot spori anxietatea sexuala. O persoana sexuala care isi satisface partenerul este aceea care incurajeaza si exprima constient cele mai intime dorinte si entuziasmul intimitatii. De fapt, este vorba de a-ti lasa mintea si gandurile dezgolite.

Citeste si: Stima de sine. Cum o cresti, la tine si la cei din jur

Foto: Guliver