Atractia dintre oameni este un lucru mult discutat si disputat. Se vorbeste despre fizionomia care ne atrage la alta persoana

Atractia dintre oameni este un lucru mult discutat si disputat. Se vorbeste despre fizionomia care ne atrage la alta persoana. Se vorbeste despre background-ul psihologic ce ne poate influenta alegerea unui partener. Si, in ultimul timp, oamenii de stiinta vorbesc despre feromoni si miros corporal in ecuatia unei atactii fizice sau sexuale.

Si Doctor Oz are o parere pertinenta despre atractia dintre oameni. Despre acea scanteie, acea chimie instantanee, greu de inteles, greu de controlat.

Oamenii de stiinta au petrecut zeci de ani studiind procesele mintale si psihologice ce influenteaza atractia dintre oameni.

Doctor Oz a vorbit cu Leah Baldwin, expert, pentru a invata de ce anumiti oameni ni se par atragatori, de-a dreptul irezistibili. Si cum sa transformi acea chimie fizica initiala intr-o relatie romantica pe termen lung.

Atractia dintre oameni: psihologia chimiei dintre noi

Fie ca esti in faza de fluturi in stomac, fie ca au trecut 20 de ani de cand sunteti impreuna, atractia dintre partenerii de cuplu este bazata foarte mult, in mod inconstient, pe identificarea unui partener stabil, sanatos.

La nivel fizic, barbatii heterosexuali sunt mai des atrasi de femei ce par sanatoase, fertile. Parul stralucitor de exemplu este considerat (genetic) atragator. Talia subtire si soldurile ample pot fi considerate (la fel, genetic) atragatoare pentru barbati.

Semnele fizice ale sanatatii le atrag si pe femei. Insa studiile arata ca noi, femeile, luam in calcul (si analizam) mai multi factori fata de barbati. Spre exemplu, nu este suficient ca un partener sa aiba parul bogat si stralucitor, vom lua in calcul si stabilitatea sau prosperitatea, inteligenta sociala, educatia, grupul de prieteni, abilitatea de a vorbi mai multe limbi, etc.

Atractia dintre oameni nu este numai genetica. Ci si conditionata de mediu. Fiecare are preferinte unice, care nu tin doar de sex, ci si de educatia individuala. Sunt multi factori ce influenteaza cum interpreteaza fiecare trasaturile unui om. Se vorbeste despre cultura, relatiile trecute, experientele de viata.

Atractia dintre oameni este influentata de trasaturi fizice?

Studiile indica ca ar fi cateva lucruri care pot completa profilul partenerului dezirabil:

  • Postura dreapta: Un studiu din 2016 a revelat ca limbajul corporal deschis (pieptul in fata, umerii pe spate) creste sansele ca o persoana sa fie mai atragatoare
  • Somnul odihnitor: Intr-un alt studiu, oamenii au fost fotografiati dupa un somn odihnitor si apoi dupa ce fusesera treji 31 de ore. Fara somn, oamenii au fost declarati de observatori mai bolnavi, mai neatragatori.
  • Prezenta calma: O fire nevrotica, un temperament ce se streseaza repede sunt vazute drept neatragatoare atat la femei, cat si la barbati. De asemene, aceste trasaturi sunt intanite la cupluri ce ajung la despartire.

Fermonii si atractia dintre oameni

Cu siguranta ai auzit de feromoni. Acele molecule fara miros pe care corpul le produce pentru a trimite semne ca esti atras de o persoana. Desi feromonii nu au miros, ei sunt detectati inconstient prin miros.

Intr-un studiu, femeile au preferat mirosul barbatilor sanatosi, ce se hranesc cu legume si fructe si au sanse, deci, de a produce copii sanatosi, in defavoarea barbatilor cu o alimentatie bazata pe carbohidrati complecsi.

Atractia nu este numai fizica

Feromonii contribuie la acea chimie instantanee. Insa, psihologia – felul in care oamenii se comporta si de ce se comporta asa – determina daca atractia dintre oameni va duce la o relatie pe termen lung.

Atat femeile, cat si barbatii gasesc inteligenta atragatoare. La fel si capacitatea de a ajuta, de a se implica sau modul constient de a trai.

Dupa ce se depaseste faza initiala de atractie fizica, sexuala, fiecare om incepe (constient sau inconstient) sa caute in celalalt aceleasi idealuri, valori pe care el insusi le detine. Acestea vor face conexiunea dintre doi indivizi sa dureze in timp.

Este important sa intelegem toti factorii ce influenteaza atractia dintre oameni. Este important sa iei in calcul si ce spune stiinta despre atractia fizica, insa si ce spune psihologia legat de ce stii, ce ai experimentat si ce intelegi.

Citeste si: Legile atractiei se schimba. Ce își doresc bărbații cu adevărat

Foto: Guliver