Calitatile pentru o relatie de cuplu fericita nu sunt o reteta fixa. Sigur, cu totii avem ideea noastra de relatiue de cuplu fericita. Cu totii avem o “descriere” a partnerului de cuplu.

Calitatile pentru o relatie de cuplu fericita nu sunt o reteta fixa. Sigur, cu totii avem ideea noastra de relatie de cuplu fericita. Cu totii avem o “descriere” a partnerului de cuplu. Amuzant, sexy, destept, aventuros, sa gateasca bine, sa iubeasca sporturile, sa iubeasca calatoriile. Si totusi, cati dintre noi gasim toate acestea la un singur partener?

Da, atunci cand vine vorba de relatii de cuplu, compromisul este cuvantul cheie. Si poate e necesar sa prioritizam daca vrem o relatie de cuplu frumoasa, pe termen lung.

Iata ce spun psihologii despre ce e necesar sa cultivam intr-o relatia de cuplu sau o casnicie. Am aflat calitatile pentru o relatie de cuplu fercita de pe Psychology Today.

Calitatile pentru o relatie de cuplu fericita

  1. Bunatatea, loilaitate si intelegerea (nu aspectul fizic, statutul social si distractia)

Calitatile pentru o relatie de cuplu fericita sunt calitatile morale. Desi majoritatea afirma ca iubitul perfect trebuie sa arate bine, sa castige bine, atunci cand sunt intr-o relatie de lunga durata, femeile – ca si barbatii – sunt atente la bunatatea celui de langa. La loialitate si fidelitate. Si la nivelul de intimitate si conexiune dintre cei doi.

Un partener care arata bine, care are o ppzitie sociala si care prefera distractia insa caruia ii lipsesc bunatatea si empatia pierde teren in fata unui iubit care nu e neaparat atragator, nu are un statut social insa este bun si credincios.

  1. Punctele comune

Punctele comune sunt calitatile pentru o relatie de cuplu fericita. Suntem atrasi de oamenii cu aceleais valori morale. Si suntem mai fericiti in astfel de cupluri. Conform studiilor, cuplurile ce au aceleasi interese, asteptari si gusturi, preferinte au mai putine conflicte.

Si nu ne referim aici la felurile de mancare – desi conteaza si el in economia unui cuplu fericit – ci la similaritatile in felul de gandire.

Balanta dintre munca si timp liber, filme preferate, activitati de relaxare, atitudine similara legata de cresterea copiilor, obligatiile sociale. Cu cat partenerii se asemana in acest puncte, cu atat sunt mai fericiti si se cearta mai rar.

  1. Constiinciozitatea

Se poate baza pe tine partenerul tau? Esti practica? Esti organizata? Sigur nu pare o descreiere tocmai sexy insa acestea sunt calitatile pentru o relatie de cuplu fericita.

Oamenii care amana, care evita, care anuleaza planuri, care nu isi duc la sfarsit task-urile, care nu ai nicio grija, care nu isi respecta promisiunile nu sunt cei mai buni parteneri. Persoana organizata care poate respecta reguli si care nu anuleaza sau amana lucruri – pe aceea pe poti baza!

  1. Stabilitatea emotionala

Da, este una dintre calitatile pentru o relatie de cuplu fericita! Stabilitatea emotionala este necesara intr-un cuplu fericit. Cei ce sunt tulburati emotional pot fi anxiosi, se pot infuria repede, pot deveni nervosi, pot fi labili, pot fi instabili. Si-atunci e mai greu de trait cu ei!

Calitatile pentru o relatie de cuplu fericita nu sunt starile nevrotice pentru ca oamenii de acest gen au in general interactiuni negative de tip conflictual cu partenerul de cuplu. Ei sunt mai gelosi si mai putin iertatori. Conform statisticilor, oamenii labili ajung la divort.

  1. Credinta ca orice relatie de cuplu necesita munca constanta

Este necesar sa nu traim cu gandul utopic ca o relatie fericita inseamna o relatie care vine de la sine. Fara munca. Fara implicare. Se pare ca exista doua feluri de oameni:

  • Oamenii care cred ca relatiile de cuplu se cresc cu implicare si efort
  • Oamenii care cred ca relatiile de cuplu sunt destinate sa mearga sau sa esueze.

Oamenii ce cred ca exista un destin si un suflet-pereche tind sa esueze in relatii, intrucat la primul semn de incompatibilitatea vor gasi “scuza” ca partenerul nu este sufletul pereche. Ceilalti cred cu tarie ca orice relatie de cuplu presupune munca sustinuta in timp. Si ca orice problema este doar un moment in care inveti ceva, o noua oportunitate de crestere a relatiei.

Asadar, fii atenta la calitatile pentru o relatie de cuplu fericita! Daca cel de langa tine crede ca prima discutie aprinsa presupune “Adio” e posibil sa fie ceva mai greu de dezvoltat conexiune dintre voi doi, in timp.

Citeste si: 10 moduri prin care sa-i spui partenerului “Te iubesc!”

Foto: Gulliver