Cinci motive care ne fac sa amanam sa luam decizii

Nu mai tergiversa luarea deciziilor la serviciu sau in viata personala. Afla ce spun despre tine diferitele tehnici de amanare a inceperii unui proiect.

Ai de respectat un deadline sau ti-a venit o idee geniala pentru un proiect, dar pare ca ar fi nevoie sa se alinieze toate planetele ca sa te apuci sa pui in practica ceea ce ai de facut? De ce amani intotdeauna ceea ce trebuie sa faci?

Raspunsul e simplu. Amani atunci cand o parte din tine crede ca indeplinirea termenului sau atingerea scopului ar putea sa te raneasca in viitor, potrivit Mindbodygreen.com.

Iata care sunt cele mai des intalnite amanari carora le cazi prada si ce spun ele despre tine.

1. Stai pe Facebook

Facebook are o asemenea putere asupra ta incat nu reusesti sa te desprinzi nici macar daca iti propui dinainte un timp-limita pe care sa-l petreci pe aceasta retea de socializare? Te gandesti ca, inainte sa te apuci de treaba, mai arunci doar un ochi pe pagina fostului iubit, sa vezi ce a mai facut?

Daca preferi sa iti petrecei timpul pe Facebook in loc sa iti faci treaba, inseamna ca iti este teama sa fii vazuta. Pe Facebook esti voaior, te uiti la ceea ce fac altii si nu faci ceea ce ai tu de facut. Poate ca nu iti dai seama, dar e posibil ca pierderea timpului pe Facebook sa arate teama ta de a termina un proiect pe care, apoi, altii sa il vada. Adica sa vada ce ai realizat. Si gandul ca altii vor vedea ce faci te sperie.

2. Aduni calificari, o alta forma de amanare

Esti preocupata sa faci tot felul de masterate, doctorate si sa aduni cat mai multe diplome si calificari? Atunci cand faci toate aceste lucruri fara sa ai si un loc de munca, e tot o forma de amanare. Preferi sa te ascunzi in salile de curs si eviti sa iesi in lume si sa faci, cu adevarat, profesia pentru care te-ai pregatit. Acest tip de amanare arata ca te temi ca nu esti destul de buna.

3. Astepti dupa altcineva

Daca te gandesti ca astepti momentul potrivit sau partenerul de afaceri potrivit ca sa incepi un proiect al tau, e un mod prin care amani sa te apuci de treaba. Daca astepti sa vina cineva sa te ajute, e posibil sa te confrunti o teama de esec adanc inradacinata si sa te gandesti ca nu esti destul de buna sa reusesti pe cont propriu.

4. Dezvolti “Sindromul obiectului stralucitor”

Cercetarile recente, tehnicile de business inovative, ideile creative si oportunitatile de afaceri iti atrag tot timpul atentia? Daca esti genul de persoana care nu duce la capat un plan pentru ca incepe noua milioane de proiecte in acelasi timp, inseamna ca suferi de “Sindromul obiectului stralucitor”, care te impiedica sa vezi ideea de ansamblu pentru ca te lasi fascinata de detaliile marunte. Ce spune despre tine acest sindrom? Ca, cel mai probabil, iti este teama de succes. Da, exista si o teama de succes in sensul ca te gandesti ca poate nu il meriti sau ti-e frica de efectele pe care le-ar putea avea asupra ta.

5. Esti perfectionista

Nu e nimic rau in a fi atenta la detalii, dar, daca vrei sa fii perfecta, atunci ar trebui sa afli ca perfectionismul este un mecanism de protectie care iti saboteaza munca, in loc sa ti-o imbunatateasca. Daca te incadrezi in aceasta categorie, amani tot timpul lucrurile cu perfectionism pentru ca ti-e teama ca alti oameni te vor judeca si te vor critica asa cum o faci tu insati.

Acum, ca ai citit despre motivele care ne fac sa amanam luarea deciziilor, afla si cum sa-ti salvezi cariera: Invata sa combati blocajele creative.