5 tipuri de sefi pe care sa ii ocolesti.

Omul sfinteste locul, se spune. Asa e si cu sefii. Cand ai un sef bun, mergi cu placere la job. Dar sunt si unii manageri pe care e mai bine sa ii eviti.

La job, cea mai importanta relatie este cea pe care o ai cu seful. Cand ai un sef grozav mergi la serviciu cu entuziasm. Daca relatia nu este una buna, te urnesti foarte greu din casa dimineata.

Niciun manager nu e perfect, dar cu cat esti mai buna sa intuiesti calitatile unui sef bun chiar din timpul interviului de angajare, cu atat mai mari sunt sansele sa mergi la job cu zambetul pe buze zi de zi. Asa ca invata ce manageri e bine sa eviti urmand sfaturile oferite de Psychologytoday.com.

Cei mai rai sefi. De evitat!

1. Micromanagerul

Fie ca ii e teama de esec, fie ca nu are incredere in altii sau nu reuseste sa delege atributii, un micromanager se implica in toate detaliile muncii tale. Acest tip de sef te poate impiedica sa fii creativa si autonoma la job. Orice sef poate sa acorde o atentie speciala anumitor detalii, dar cand vrea sa stie mereu absolut tot ce faci, nu e in regula. Daca ai vreo banuiala ca cel cu care sustii interviul de angajare e genul acesta, intreaba-l cat de mult se implica in proiectele pe care le conduce. Daca ti se pare ceva suspect, mai bine mergi si la alte interviuri, cu alti angajatori.

2. Seful fara directie

E greu sa ai succes si sa faci performanta la serviciu daca seful nu iti da informatiile si directia de care ai nevoie. Esti complet in ceata in legatura cu asteptarile proiectului la care lucrezi. Acesta este rezultatul unei proaste comunicari si planificari.

Spune-i, la interviu, ca ai vrea sa afli cat mai multe despre felul in care functioneaza echipa lui. Asculta ce are de spus si fii atenta la rolul lui in acest proiect. Iti spune povesti sau are un discurs clar structurat, din care poti sa intelegi cum a coordonat echipa?

3. Liderul care nu iti apreciaza munca

Cu totii avem nevoie sa sarbatorim cand facem o treaba buna. E drept ca nu trebuie sa ceri constant aprecirea sefilor. Dar, daca meritul tau nu este confirmat niciodata de catre sef, ai putea ajunge sa ai resentimente. Sefii care nu recunosc realizarile angajatilor lor o pot face fie pentru ca sunt prea distrasi, fie pentru ca nu inteleg valoarea muncii acestora. Sau, mai rau, nu apreciaza munca lor. Un sef neimplicat si care nu iti arata apreciere e de evitat!

4. „Fantoma”

Pe unii sefi ii vezi la interviul de angajare si… cam atat. Chiar daca aveti sedinte planificate saptamanal, gasesc mereu ceva mai important de facut sau apar mereu „urgente”. Un sef-fantoma nu te poate tine prea implicata la birou. Ai nevoie de sfaturile si recunoasterea lui ca sa dai randament.

5. Seful care se teme de conflict

Unii manageri se tem de conflicte si, drept rezultat, nu le acorda angajatilor feedbackul de care au nevoie. Si, mai rau, nu iti va lua niciodata apararea in fata superiorilor lui, in caz de nevoie, chiar daca dreptatea e de partea ta. Astfel de sefi se tem enorm sa nu supere pe cineva din companie. Iar asta poate sta in calea dezvoltarii tale profesionale. Ai nevoie de un lider, nu doar de un superior ierarhic.

Atunci cand mergi la un interviu de angajare, tine in minte faptul ca este o conversatie. Incerci sa il convingi pe angajator ca te potrivesti pe pozitia pe care o scoate la concurs. Dar ai nevoie si sa afli daca aceasta pozitie ti se potriveste tie. Pune-i viitorului tau sef intrebari clare. Nu numai ca te va ajuta sa afli mai multe despre viitorul loc de munca, dar ii vei arata ca vei fi o angajata implicata si care vrea sa ramana mult timp in companie. Iar aceasta este o calitate pe care o vor multi angajatori.

Acum ca stii care sunt cela mai rele tipuri de sefi peste care ai putea sa dai, afla si Ce sa faci daca ai un job nou pe care il urasti.

Foto: istockphoto.com