schimbare de cariera pasi de urmat

O schimbare de cariera poate fi o miscare riscanta, dar satisfacatoare. Fie ca lucrezi intr-un mediu corporatist si cauti o noua vocatie sau esti o mama-de-profesie care cauta sa revina in campul muncii, aceste sfaturi simple te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie.

In ziua de azi poate parea o nebunie sa te decizi ca ceea ce faci nu este ceea ce iti place si sa faci o schimbare de cariera, dar de fapt traim cele mai bune timpuri pentru o reconversie.

Poate ti-ai pierdul jobul si cauti o noua directie sau  ai un job care nu iti mai ofera satisfactie,  indiferent de situatie, explorarea unui nou domeniu profesional este o provocare revigoranta si captivanta. Ia-ti timp, planifica fiecare pas pe care urmeaza sa il faci si tine cont de sfaturile noastre.

Schimbare de cariera – Gandeste-te ce-ti doresti cu adevarat

Primul pas este sa afli exact care sunt aspectele care te nemultumesc la actualul loc de munca si, mai important, sa iti dai seama ce iti place cu adevarat sa faci. Esti frustrat doar de jobul actual, de colegi, politica companiei, programul de lucru, remuneratie sau de domeniul per ansamblu. Vrei sa mergi intr-o directie usor diferita sau sa faci o schimbare la 180 de grade.

Cauta sa ajungi la persoane care deja activeaza in domeniu

Cerceteaza inainte de a face o schimbare de cariera

O data ce ti-ai dat seama in ce domeniu vrei sa lucrezi, incepe munca de cercetare care te va ajuta sa iti dai seama ce anume vrei sa faci in noul domeniu. Poate pasiunea ta este mancarea si vrei sa faci ceva in artele culinare, dar fa o lista cu toate specializarile care exsta in domeniu ca sa iti dai seama daca vrei sa fii brutar, cofetar, bucatar personal, blogger, jurnalist, distribuitor sau sef gourmet. Apoi fa si mai multa cercetare in aceste domenii specifice. Cine sunt cei mai importanti jucatori? Ce tipuri de locuri de munca sunt disponibile? Ce abilitati se cauta? Cu ce as putea veni eu nou sau cum as putea completa piata?

Dezvolta-ti o retea atunci cand vrei o schimbare de cariera

Vorbeste cu oricine iti iese in cale despre asta si cauta sa ajungi la persoane care deja activeaza in domeniu. Foloseste retelele sociale, precum Facebook, Linkedin, Twitter etc. Ca sa gasesti oameni din domeniu dispusi sa vorbeasca cu tine. Invata cat mai mult despre domeniu de la ei si incearca sa gasesti un mentor. Vorbeste cu alte persoane care si-au schimbat cariera si vezi cu ce fel de probleme s-au confruntat. Nu se stie niciodata de unde sare iepurele, sau in cazul acesta, ce informatie sau persoana va fi biletul tau de intrare la jobul de vis.

Schimbare de cariera – Capata experienta

Una dintre cele mai mai provocari intr-o schimbare de cariera este actualizarea calificarilor. Daca nu ai experienta sau competentele necesare, obtine-le. Poti sa faci voluntariat, internshipuri sau sa mergi din nou la scoala, sa te inscrii la cursuri etc.  E foarte important sa arati ca esti interesat si sa demonstrezi ca faci tot ce se poate ca sa fii cat mai bun. Plus ca astfel ai sanse foarte mari sa obtii mai repede si o recoamandare pentru un nou job.

Pentru o schimbare de cariera e nevoia sa fii flexibila

O schimbare de cariera nu e foarte usoara la inceput, asadar, chiar daca in actualul domeniu ai fost in top 10 si aveai un salariu cu muuulte cifre, acum trebuie sa fii pregatita sa incepi de jos si sa supravietuiesti din venituri de incepator. Nu prea poti ateriza pe taramul visat din prima, dar poti sa mergi incet incet spre el.

Schimbare de cariera – Fii practica si rabdatoare

Fa lucrurile pe rand si organizeaza-te. Fa liste. Daca e posibil, nu renunta inca la actualul job, astfel incat sa poti economisi si sa ai din ce sa iti platesti facturile in continuare. Sau poate va fi nevoie sa lucrezi ca si chelnerita sau intr-un call center de noapte ca ziua sa poti face voluntariat intr-o organizatie. Tine minte ca o schimbare de cariera este un proces de lunga durata si pot trece chiar 3-4 ani pana sa ajungi sa profesezi si va trebui sa muncesti foarte mult. Daca daca asta este adevarata ta menire, va merita!

Foto: Thinkstock